Gemeente Zijpe


2009-01-29

Discussie op gang tijdens tweede bijeenkomst bestuurlijke toekomst

Woensdag 28 januari 2009 was de tweede discussiebijeenkomst over herindeling in de Multifunctionele Ruimte in Petten. Na een enigszins valse start op maandag 19 januari in Schagerbrug, kwam de discussie deze avond, mede door de aangepaste stellingen, goed op gang.

Helaas moest worden vastgesteld dat de opkomst teleurstellend was. Slechts zon 45 personen (inclusief de aanwezige raadsleden) hadden de weg naar de MFR in Petten kunnen vinden. Alle aanwezigen kregen aan het begin van de avond een stemkastje waarmee zij op de stellingen konden reageren.

Na een korte inleiding door gespreksleider Monique Ooms, van Ooms Communicatie, gaf de gemeentesecretaris, Bert van Dijk, een toelichting op de begrippen herindeling, ambtelijke fusie en bestuurskracht.. Dit is, naast de aangepaste stellingen, ook een wijziging ten opzichte van de eerste bijeenkomst. Deze toelichting heeft tijdens de avond zeker zijn vruchten afgeworpen.

Animo
Opvallend tijdens beide avonden is dat meer dan 60% van de aanwezigen ouder dan 51 jaar is. Hebben we de jongeren niet bereikt of geven zij aan, door niet aanwezig te zijn, het aan de politiek te willen overlaten? Een ander opvallend gegeven is het feit dat voornamelijk tijdens de tweede bijeenkomst, een grote groep als afgevaardigde van een politieke partij aanwezig was. Toch ook begrijpelijk; de vertegenwoordigers van de Zijper politiek willen immers graag weten hoe de inwoners over het onderwerp denken.

Referendum
De PvdA heeft aangegeven dat zij de stem van de inwoners over dit onderwerp dusdanig belangrijk vindt, dat de partij haar definitieve besluit verbindt aan de uitslag van een te houden referendum. Op de vraag of de inwoners over dit onderwerp via een referendum geraadpleegd zouden moeten worden waren de meningen verdeeld. Toch was een grote meerderheid vóór het houden van een referendum.

Herindelen: met wie?
De zaal heeft zich ook door middel van de stemkastjes uitgesproken over met welke gemeente ze wel en absoluut niet willen herindelen. 48,3% geeft aan bij een eventuele herindeling in ieder geval te willen herindelen met Schagen en 80% geeft aan niet te willen herindelen met de gemeente Den Helder.

Herindeling: ja of nee?
De avond heeft de aanwezigen niet doen veranderen van mening over wel of niet herindelen: aan het begin van de avond was 34,5 % voor herindeling en 65,5% tegen herindeling, aan het einde van de avond was 36,7 % voor herindeling en 63,3% tegen herindeling. Het verschil in percentages ligt in het feit dat één persoon aan het begin van de avond niet heeft gestemd.

Verwachtingen
Tot slot de stelling of de avond aan de verwachtingen had voldaan. Drie mensen gaven aan dat dit niet het geval was. De één had meer mensen verwacht, de ander meer discussie en de laatste had verwacht dat het een voorlichtingsbijeenkomst zou zijn, die hij dan kon gebruiken bij het vormen van zijn mening over het onderwerp.

Nog 2 te gaan!
Ondanks de matige opkomst kunnen we terugkijken op een nuttige avond. De aanwezigen hebben zich laten horen en dat is waar het om gaat. We hebben nog twee bijeenkomsten in het verschiet;
* Dinsdag 10 februari 2009 in dorpshuis Kolfweid in Callantsoog
* Maandag 16 februari 2009 in Café De Jonge Prins in t Zand

Zien we u daar?

Zelfstandig of Samen. Waarvoor kiest u?