Werkgeversvereniging AWVN

Memo sociale-zekerheidsstelsel

Datum: 10 februari 2009

Recent zijn Australië, Noorwegen en Japan toegevoegd aan de lijst van landen waarvan het sociale-zekerheidsstelsel is beschreven door de Nederlandse Belastingdienst. Dit is van belang voor werknemers die in Nederland belastingplichtig en in het buitenland sociaal verzekerd zijn.
AWVN heeft naar aanleiding daarvan het memo dat de Nederlandse fiscale kwalificatie weergeeft van het sociale-zekerheidsstelsel aangepast. Landen die in het memo ter sparke komen zijn behalve Australië, Noorwegen en Japan, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

AWVN organiseert op woensdag 4 maart een voorlichtingsmiddag over de consequenties van het sociale-zekerheidsverdrag tussen Nederland en Japan dat op 1 maart in werking treedt.

Achtergrond bij memo sociale-zekerheidsstelsel
Op 15 november 2006 deed het Gerechthof in Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een internationale chauffeur die werkte voor een Luxemburgse transportonderneming. Hij was belastingplichtig in Nederland en sociaal verzekerd in Luxemburg. De vraag was welke Nederlandse fiscale gevolgen daaraan verbonden zijn. Aan de betreffende uitspraak wordt in de praktijk de gevolgtrekking verbonden dat de zogenheten nullijn - werknemersbijdragen aftrekbaar, werkgeversbijdragen vrijgesteld - niet langer is vol te houden. Bovendien zal de Belastingdienst bij controle ook meer toezien op naleving van de Nederlandse fiscale kwalificatie van het buitenlandse sociale-zekerheidsstelsel. Daarbij gaat het om personen die in Nederland belastingplichtig zijn en die in het buitenland sociaal verzekerd zijn.
De Nederlandse Belastingdienst heeft voor een groot aantal landen een fiscale kwalificatie gegeven van de werknemers- en de werkgeversbijdragen. Soms zijn werknemersbijdragen aftrekbaar, soms zijn die niet aftrekbaar van het in Nederland te belasten loon. De werkgeversbijdrage kan vrijgesteld zijn, maar kan ook zo zijn dat die als loonbestanddeel in de belastingheffing betrokken moeten worden.

Belangstelling voor het memo? Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.