Waterschap Aa en Maas

verbindingszone Erfdijk en Munsche wetering van start

Realisatie ecologische verbindingszone Erfdijk en Munsche wetering van start

Nieuwe kansen voor natuur, cultuurhistorie en recreatie.

Herpen, 9 februari 2009 - Van 2009 tot 2011 zullen de natuurgebieden Herperduin en Keent met elkaar verbonden worden door de ecologische verbindingszone Erfdijk en Munsche Wetering. Zes projecten die dit mogelijk maken gaan dit jaar nog van start. Het betreffen projecten die natuur versterken waardoor deze de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Hierdoor kan onder andere de in het gebied voorkomende das zich beter verspreiden en voortplanten.

Ook recreatie krijgt door de plannen een nieuwe impuls. Zo wordt het wandelroutenetwerk uitgebreid én versterkt, onder meer door het herstel van cultuurhistorisch erfgoed de Erfdijk te Herpen. Provincie Noord-Brabant heeft een subsidie verstrekt om de plannen mede mogelijk te maken. De betrokken partners bij de verbindingszone zijn de gemeente Oss, de gemeente Landerd, Waterschap Aa en Maas, Landschapsbeheer Oss, DLG en Staatsbosbeheer.

Ecologische verbindingszone biedt talloze kansen voor natuur, cultuurhistorie en recreatie
De ecologische verbindingszone biedt onder andere de das meer overlevingskansen doordat de beplanting anders wordt ingericht. Zo komt er meer variatie in vegetatie zoals bessenstruiken. Hierdoor wordt de voedselvoorziening voor de dieren versterkt. Waterplas het Lindewiel wordt in overleg met de particuliere eigenaar uitgebaggerd, zodat de waterkwaliteit verbetert en flora en fauna zich hier kunnen ontwikkelen. Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat nieuwe natuur ontwikkeld wordt op plaatsen waar eerst agrarische gronden waren. Voorbeelden hiervan zijn het graven van poelen, de aanplant van struiken en de ontwikkeling van bloemrijk grasland.

De Erfdijk is van origine gemaakt als bescherming tegen het maaswater dat via de Beerse Overlaat bij hoog water werd ingelaten. Dit dijklichaam wordt nu gedeeltelijk gereconstrueerd, waardoor onder andere het aanzicht en het wandelroutenetwerk verbetert. Een uniek stukje cultuurhistorie wordt hierdoor hersteld. Ook de omgeving nabij de A50 verbetert. Er komt namelijk een trap bij het viaduct van de Schaijkseweg zodat voetgangers gemakkelijker de snelweg over kunnen steken. Daarnaast zal de bestaande faunapassage verbeteren, door middel van het aanbrengen van onder meer extra rasters. Dieren kunnen op deze manier veilig de kruising bij de snelweg passeren.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het behoud van cultuurhistorie, het bevorderen van recreatiemogelijkheden, maar ook de aanleg van ecologische verbindingszones maken onderdeel uit van de reconstructie, ofwel de herinrichting van het platteland. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.