FNV Sport

Vaker ziek, maar fietser niet

Uit een internationaal onderzoek onder 800 bedrijven in 24 Europese landen blijkt dat werknemers in 2008 maar liefst twaalf procent vaker ziek waren dan in 2006.

Nog opmerkelijker is dat zestig procent van de werkgevers niet weet wat de reden van het verzuim is. Het zijn in ieder geval niet de fietsende werknemers die de stijging van het verzuim veroorzaken. Uit onderzoek door TNO in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt namelijk dat fietsende werknemers minder vaak ziek zijn dan werknemers die op een andere manier naar hun werk komen. Gemiddeld verzuimt een fietser een dag minder dan zijn niet-fietsende collega (7,4 dagen versus 8,7 dagen).

Bijna een derde van de Nederlandse werknemers pakt regelmatig de fiets om naar het werk te gaan. Belangrijkste reden om dat te doen, is hun gezondheid. Redenen om niet te fietsen zijn de te grote reisafstand, het weer, het bezweet op het werk aankomen en de reistijd.

TNO berekende dat werkgevers ongeveer 27 miljoen euro kunnen besparen als het ze lukt om een procent meer werknemers op de fiets te krijgen. De overheid zou volgens TNO meer stimulerende maatregelen moeten treffen om te zorgen dat werkgevers zich inspannen om meer werknemers op de fiets te krijgen. Staatssecretaris Huizinga van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek aan dat deze kabinetsperiode vijftig miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor het fietsen. Zo start binnenkort een proef bij een aantal bedrijven waar fietsen financieel aantrekkelijker wordt gemaakt. Tijdens de pilot kunnen deze werkgevers bijvoorbeeld de medewerker die korte afstanden voor zijn werk op de fiets aflegt een vergoeding geven van 19 cent per kilometer.