Waterschap Roer & Overmaas


renovatie rioolleiding leidt tot overstort op Geleenbeek

Verstopping tijdens renovatie rioolleiding leidt tot overstort op Geleenbeek

Een verstopping in de aanzuigleiding is de oorzaak van het lozen van ongezuiverd rioolwater op de Geleenbeek aan de Oude rijksweg Zuid tussen Susteren en Nieuwstadt. De oorzaak van de verstopping is nog onbekend. Als het aanbod van rioolwater gemengd met grote hoeveelheden regenwater afneemt, zal een inspectie van de leiding uitsluitsel moeten geven. Een vannacht aangelegde dijk leidt het rioolwater de Geleenbeek in.

Achtergrond
Langs Op de Baan bij Nieuwstadt wordt het transportriool van Sittard naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Susteren gerenoveerd. Dit gebeurt door het aanbrengen van een kunststof kous. Het aanbrengen van een kunststof kous in de betonnen leiding is efficiënt omdat de leiding dan niet vernieuwd hoeft te worden. Dat scheelt een hoop graafwerk, maar ook het risico om kabels en leidingen in de grond te beschadigen is dan nauwelijks aanwezig. Deze kunststof kous is zuurbestendig en daarmee ook duurzaam. Waterschapsbedriif Limburg, de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Roer en Overmaas, is vanaf 28 januari van dit jaar bezig om de 25 jaar oude transportriolering te herstellen over een lengte van 500 meter vanwege betonrot. Het transportriool, een betonnen leiding met een doorsnede van 1500 mm, aangelegd in 1983, is op de plek van de aansluiting van Nedcar aangetast. Het water van dit bedrijf wordt geloosd middels een persleiding. Bij de uitmonding van persleidingen treedt bijna altijd betonaantasting op. Daarom moet de leiding nu worden aangepakt.

Het afvalwater van Sittard naar Susteren wordt hiervoor tijdelijk omgeleid via een speciaal aangelegde stalen leiding van 600 meter lengte langs de weg. Deze leiding moet maximaal 10.000 m³ afvalwater per uur kunnen transporteren. Om het water om te pompen staan er vier pompen met elk een capaciteit van maximaal zo'n 3.500 m³/h opgesteld. De energie wordt geleverd door grote stroomaggregaten. De totale kosten van het project bedragen rond de 1,4 miljoen euro.