Technische Universiteit Eindhoven

Dertig miljoen voor materialenonderzoek

Geplaatst: 10 februari, 2009

Het kabinet steekt 30 miljoen euro in het Advanced Dutch Energy Materials Innovation Lab (ADEM). Dit initiatief van de drie TU's (Eindhoven, Delft en Twente) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) gaat zich richten op materialenonderzoek in relatie tot energietechnologie.

De helft van het geld is bedoeld voor de opleiding van jong toptalent (zo'n 35 promovendi), de andere helft voor de aanschaf van nieuwe onderzoeksapparatuur. Vanuit de TU/e zijn onder andere de onderzoeksgroepen van prof.dr. Peter Notten (faculteit Scheikundige Technologie), prof.dr. Hans Niemantsverdriet (ook ST), prof.dr.ir. Anton van Steenhoven (Werktuigbouwkunde) en prof.dr.ir. Richard van de Sanden (Technische Natuurkunde) betrokken.

ADEM is een van de vijf programma's uit de Innovatieagenda Energie van het Rijk. De overheid wil het energieverbruik en de kooldioxide-uitstoot terugdringen. Nieuwe energietechnologieën zijn nodig om deze doelstellingen te realiseren. Het materiaalonderzoek van ADEM zal zich onder meer richten op zonnecellen, windturbines, elektriciteitsopslag, waterstof en brandstofcellen en biomassaconversie.

Met ADEM worden vele initiatieven aan elkaar geknoopt en dat levert een enorme meerwaarde", vertelt prof.dr.ir. Tim van der Hagen, coördinator van SUNNET, het gezamenlijke 3-TU programma op het gebied van duurzame energie. Het initiatief versterkt de nauwe samenwerking tussen ECN en de drie TUs in energie-gerelateerd materialenonderzoek, waarmee ADEM ook een brug slaat tussen fundamenteel en toepassingsgericht materiaalonderzoek.

ADEM biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Zij zullen als eerste nieuwe technologieën in productie kunnen nemen die noodzakelijk zijn voor het halen van de kabinetsdoelstellingen op gebied van duurzaamheid. Het bedrijfsleven zal op verschillende wijzen bij het onderzoek worden betrokken. De overheid hoopt dat de industrie vier miljoen euro bijdraagt aan ADEM.