KPMG

Meerderheid Nederlandse bedrijven snijdt in IT-budgetten

10|02|09 - Belangrijkste argumenten voor de IT-kostenreductie zijn vooral de economische vooruitzichten blijkt uit onderzoek van KPMG IT Advisory.

Nederlandse ondernemingen snijden op dit moment op grote schaal in de kosten van IT. Uit onderzoek van KPMG IT Advisory blijkt dat ruim 70% van de bedrijven op dit moment actief bezig met het reduceren van IT-kosten. Nog eens 10% van de bedrijven verwacht op korte termijn maatregelen te nemen om de kosten van IT terug te brengen. De helft van de bedrijven noemt de kredietcrisis als directe aanleiding voor de reductie.

Een drietal besparingsmogelijkheden is bij de onderzochte ondernemingen het meest populair. Op de eerste plaats staat het inkoopproces van IT-middelen. Bijna 70% van de bedrijven verwacht door scherper onderhandelen kosten te besparen.

Als tweede wordt het (verder) standaardiseren van de IT-infrastructuur genoemd en als derde het bezuinigen op externe inhuur van IT-personeel. Grote projecten worden door de bedrijven over het algemeen niet stilgelegd. Heroriëntatie en vertraging in de uitvoering vindt echter bij één op de drie ondernemingen wel plaats.

Belangrijkste argumenten voor de IT-kostenreductie zijn vooral de economische vooruitzichten. Van de onderzochte ondernemingen verwacht 75% dat de verslechterde economische omstandigheden nog minimaal één jaar aanhouden. Ruim 80% van de bedrijven geeft aan dat IT uiteindelijk niet de essentiële factor is in het minimaliseren van de negatieve effecten van de huidige crisis.

"Het is duidelijk dat de economische crisis een forse impact heeft op de IT-budgetten van Nederlandse bedrijven", constateert Jan de Boer, partner bij KPMG IT Advisory en verantwoordelijk voor de dienstverlening rondom IT-strategie en -performance.

De Boer: "Gemiddeld hebben de ondernemingen de IT-budgetten dit jaar met zo'n 10% verlaagd. Er wordt echter niet zomaar gesneden in de kosten. Meer dan de helft van de bedrijven geeft aan dat de IT kostreductieprogramma's strategisch doordacht zijn en breed gesteund worden door zowel de business als IT-organisatie. Bedrijven denken duidelijk goed na over de bijdrage die IT kan leveren om ook kosten in de reguliere bedrijfsprocessen te verlagen maar ook om met behulp van IT de klantrelatie te versterken. De waardetoevoegende kant van IT wordt dus niet vergeten. Van de bedrijven noemt 75% aandacht en toewijding van het management in combinatie met strakke sturing en heldere doelen als randvoorwaarden voor een succesvolle kostenreductie."

Ten aanzien van de arbeidsmarkt voor ICT'ers verwacht De Boer dat vooral externe IT'ers geraakt worden door de crisis. De Boer: "Slechts 12% van de ondernemingen verwacht hoogstens 5% van de eigen IT-medewerkers te moeten ontslaan. Bijna 90% verwacht geen maatregelen ten aanzien van het eigen personeel". Bedrijven willen duidelijk talent behouden voor betere tijden. Voor IT-detacheerders zijn wel lastiger tijden aangebroken. Indien de IT-dienstverleners deze periode gebruiken om bijvoorbeeld te investeren in verdere training en opleiding, kan de IT-sector uiteindelijk sterker uit de crisis komen". Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.