Klimaatverandering verlaagt voedselwaarde algen
10 februari 2009
Onder invloed van klimaatverandering gaan micro-algen harder groeien.
Echter, de samenstelling van de algen verandert, waardoor hun
voedingswaarde voor ander zeeleven daalt. Aangezien algen aan de basis
van de voedselketen staan, heeft klimaatverandering dus ook invloed op
het leven onder water. Dit is vastgesteld door onderzoekers van het
Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Universiteit van
Amsterdam.
De onderzoekers wilden weten of een verhoogd CO2-gehalte effect heeft
op het leven onder water. Ze keken daarvoor naar zoetwater
micro-algen: kleine, zwevende, meestal ééncellige algen. De
experimenten werden uitgevoerd in grote tanks, limnotrons genaamd.
Deze werden belucht met gewone lucht of met lucht met een verhoogd
CO2-gehalte. Vervolgens keken de onderzoekers naar de verhouding
tussen de belangrijke elementen koolstof, stikstof en fosfor.
Eerste schakel in voedselketen
De micro-algen groeiden harder bij een verhoogd CO2-gehalte. Dit
hadden de onderzoekers al verwacht. Maar tegelijk met de groei,
veranderde de samenstelling van de algen. De algen die gekweekt waren
bij verhoogd CO2 bevatten relatief meer koolstof en minder fosfor. Dit
betekent dat de voedselkwaliteit vermindert, wat nadelige gevolgen kan
hebben voor de beestjes die de algen eten, zoals watervlooien. Deze
zijn op hun beurt weer voedsel voor bijvoorbeeld vissen. Uiteindelijk
beïnvloeden de algen het hele ecosysteem omdat ze de eerste schakel in
de voedselketen onder water zijn.
Het Centrum voor Limnologie (NIOO-KNAW) en de vakgroep Aquatische
Microbiologie van de Universiteit van Amsterdam gaan in aanvullend
onderzoek kijken wat de effecten van verlaagde voedselwaarde van
algen kunnen zijn in echte ecosystemen. Het is nu in ieder geval al
duidelijk dat de effecten versterkt kunnen worden door een verhoogde
watertemperatuur.
De meest bekende effecten van klimaatverandering zijn verschuivingen
in de leefgebieden van dieren en planten, zoals soorten die zich
verder naar het noorden verspreiden. Dit onderzoek heeft laten zien
dat klimaatverandering ook belangrijke effecten heeft op de
voedselketen onder water.
Dit onderzoek werd gefinancierd door NWO-Aard-en Levenswetenschappen
binnen het programma Water.
..............................
Meer informatie bij:
* prof.dr. Ellen van Donk (NIOO-KNAW)
* t.: +31 (0) 294 239 353 / 239 300, e.vandonk@nioo.knaw.nl
* prof.dr. Jef Huisman (Universiteit van Amsterdam)
* t.: +31 (0) 20 525 70 85, j.huisman@uva.nl
laatst gewijzigd op 10 februari 2009
micro-algen
Limnotrons
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek