Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe supermarktsite online

Op www.noggeen20.nl vindt de bezoeker het hoe en waarom van de nieuwe legitimatiemaatregel voor alcohol en tabak die 2 maart in gaat in alle supermarkten in Nederland. De site, gelanceerd door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), geeft bovendien informatie over jongeren en alcohol.

Wat houdt de nieuwe legitimatiemaatregel in?
Jongeren tussen 16 en 20 jaar die alcohol of tabak kopen, wordt gevraagd klaar te staan met hun legitimatie; Als zij 16 jaar of ouder zijn, is er geen probleem; Is de koper jonger dan 16 óf is de alcohol of tabak bedoeld voor iemand anders die nog geen 16 is, dan mag de caissière de alcohol of tabak niet meegeven; Wanneer een jongere onder de 20 zijn of haar legitimatie niet laat zien, mag de alcohol of tabak ook niet meegegeven worden; Smoezen als "ik betaal er toch gewoon voor", "mijn ouders vinden het goed", of "het is een cadeautje voor mijn opa" worden niet geaccepteerd!

Jongeren over alcoholmaatregelen
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut, het onafhankelijke kenniscentrum voor jongeren- verslaving van VWS, blijkt dat scholieren handhavingmaatregelen, zoals leeftijdscontroles in uitgaansgelegenheden en supermarkten het meest effectief vinden om alcoholgebruik te beïnvloeden. De helft van de jongeren denkt dat deze maatregelen (heel) veel invloed zullen hebben en zelfs drie kwart van de ouders acht deze maatregelen effectief. Ruim de helft van de jongeren vindt het (heel) goed als ouders de leeftijdsgrens van 16 jaar hanteren.

Uit ander onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat acht op de tien mensen vindt dat kinderen onder de 16 jaar geen alcohol mogen drinken. 20% vindt het goed dat kinderen onder de 16 jaar af en toe alcohol drinken.

Wetgeving
Naar verwachting behandeld de ministerraad aanstaande vrijdag het wetsvoorstel voor de nieuwe Drank- en Horecawet. Vrijdag zal dus blijken of het plan voor het '3 strikes out' systeem (van supermarkten die 3 maal alcohol verkopen aan jongeren onder de wettelijke leeftijdsgrens de alcoholafdeling sluiten gedurende 1 tot 12 weken) in het wetsvoorstel is opgenomen. Het CBL is fel tegenstander van dit systeem omdat het ver strekkende gevolgen heeft die volgens het CBL niet in verhouding staan tot de overtreding. In het ergste geval leidt het omzetverlies door de 3 strikes out tot faillissement en dus banenverlies.