Gemeente Breda

Presentatie Economische Barometer; groei in 2008, economische toekomst onzeker

EBBlogo_kln.gif

Gezamenlijk persbericht van Gemeente Breda, Rabobank Breda en de Avans Hogeschool

Grootste gevolgen economische crisis waarschijnlijk pas voelbaar in 2010.

De achtste Economische Barometer Breda van de Gemeente Breda, de Rabobank Breda en Avans Hogeschool toont in 2008 een gunstige positie van de economie in Breda. Dat bleek tijdens de presentatie van de Barometer op maandagavond 9 februari in De Avenue. De Bredase economie laat in 2008 nog mooie groeicijfers zien. Het aantal banen is halverwege 2008 met 99.000 historisch gezien nog nooit zo hoog geweest. Breda is een welvarende stad: van de 30 grote steden in Nederland is Breda qua inkomensniveau gestegen naar een derde plaats. Het werkloosheidsniveau is met 3,7% erg laag. Het vrije ondernemerschap is na het jaar 2000 explosief gestegen. Tegelijkertijd is eind 2008 het vertrouwen van de Bredase ondernemers in de toekomst sinds het bestaan van de Economische Barometer Breda nog nooit zo laag geweest: de eerste tekenen van de kredietcrisis, die momenteel zorgt voor een uitzonderlijke economische situatie. Wethouder Aarts: "Ondanks de crisis zie ik de toekomst niet alleen maar somber in. Want wat heel duidelijk blijkt uit de Barometer is dat de Bredase economie een sterke ruggengraat heeft, dat we tegen een stootje kunnen".

Op basis van een voorzichtige berekening kan verwacht worden dat de werkloosheid in Breda in 2009 op zal lopen tot 5.570 personen. De grootste werkloosheidsstijging zal echter plaats vinden in 2010. Het werkloosheidsniveau bedraagt dan naar schatting 7.800 personen. Daarmee valt de Bredase werkloosheidsomvang terug tot het niveau van september 2006. Gezien de robuuste ontwikkeling van de afgelopen jaren lijkt de Bredase economie vooralsnog voldoende solide om een aantal minder gunstige ontwikkelingen, als gevolg van de kredietcrisis, op te kunnen vangen.

De economische barometer heeft dit jaar als thema "Ondernemen in de wijk". Een belangrijke conclusie is dat het vrije ondernemerschap nog niet eerder zo sterk is gegroeid in de Bredase wijken. In acht jaar is het aantal eenpersoonsbedrijven verdubbeld. Opmerkelijk is dat de binding van de ondernemer met de wijk minimaal is. Hun netwerk bevindt zich op een hoger niveau dan de wijk. Zes op de tien startende ondernemingen stoppen weer binnen acht jaar. Een kwart van de starters verhuist, maar ze groeien nauwelijks.

In de Bredase wijken zijn in totaal 7.724 ondernemingen gevestigd. Dit is 78% van alle ondernemers. De groei van de ondernemers in de Bredase wijken is in de periode 2000-2008 spectaculair te noemen: 31%. Ook de groei van de werkgelegenheid in de wijken is met 10% ruim het dubbele van de werkgelegenheidsgroei van geheel Breda. De drie belangrijkste sectoren waarin de ondernemers in de wijk actief zijn, zijn de zakelijke dienstverlening, handel en reparatie en overige diensten.

Prinsenbeek, Zandberg, Ginneken, Princenhage en Brabantpark tellen de meeste wijkondernemers. De meeste werkgelegenheid bevindt zich in Sportpark, Brabantpark en Boeimeer. Wat betreft economische specialisatie zijn de verschillen tussen de wijken niet groot. De toename van bedrijven in de periode 2000-2008 is het grootst in de wijken Prinsenbeek, Tuinzigt en Boeimeer. Procentueel is de groei het grootst in de nieuwe woonwijken Nieuw Wolfslaar en Kroeten.

De dynamiek bij de ondernemers in de wijken is groot. In de periode 2000-2008 zijn in Breda ruim 800 wijkbedrijven in Breda verhuisd. Dit is 10% van het totale aantal wijkbedrijven. De meeste verhuizende bedrijven zijn vertrokken uit Zandberg, Ginneken en Brabantpark . De wijken waar de meeste bedrijven zijn terecht gekomen zijn Heusdenhout, Steenakker en Tuinzigt. Bij de eerste twee wijken gaat het voor een belangrijk deel om een verhuizing naar een formele bedrijvenlocatie. Als alleen naar starters wordt gekeken, dan is de verhuisgeneigdheid een stuk groter dan onder het totale aantal wijkbedrijven. Van de bedrijven die in 2000 zijn gestart en in 2008 nog bestaan, is inmiddels een kwart verhuisd. De veronderstelling dat dit gepaard gaat met ook een (door)groei van de starters is niet gerechtvaardigd: het merendeel blijft een eenmanszaak.

De heer Kriek, directievoorzitter Rabobank Breda, presenteerde bovenstaande conclusies en de verwachting voor de komende jaren. "Naar mijn smaak hebben we te maken met een perceptie economie. Wij merken dat de vraagzijde juist opdroogt, terwijl onze geldkraan gewoon open staat. Sterker nog; wij helpen juist óók startende ondernemers bij het realiseren van hun ambities en blijven zo de lokale economie stimuleren."

De Economische Barometer Breda, inclusief de scenario's van de Rabobank, is te raadplegen of te downloaden via www.economischebarometer.nl

Breda, 9 februari 2009

Te downloaden:

* Rapportage_EcoBar Breda 2009_Definitief (leesversie)_20090205.pdf