Noodkreet Exporteurs

10/02/2009 09:37

Fenedex

De export komt onder druk te staan. Het zou Fenedex niet verbazen als eind 2009 blijkt dat we een krimp in de export beleefd hebben. Hoe langer het gebrek aan vertrouwen aanhoudt, hoe nijpender het wordt.

Wanneer klanten en consumenten geen geld meer te besteden hebben dan kun je er als individuele onderneming niet al te veel aan doen. Maar, wanneer de omzet stagneert omdat banken en kredietverzekeraars te terughoudend zijn, dan is dat een uitermate kwalijke zaak. Dat verdiept een verlies aan omzet en zet werkgelegenheid onnodig onder druk.

Banken zijn volgens de ondernemers, veel te terughoudend. Sterker, in veel gevallen onnodig terughoudend, terwijl kredietverzekeraars een abrupte collectieve koudwatervrees hebben opgelopen.

"Het is toch te bizar voor woorden dat ondernemingen die gekend zijn om hun exportprestaties, hun vaardigheid in het internationaal ondernemen, in feite gedwarsboomd worden door de financiële dienstverleners die nog dagelijks adverteren met slogans als: 'uw bank, uw financiële partner en adviseur bij internationaal zakendoen'. We hebben zoveel internationale ervaring, we zijn immer zo creatief en nu het erop aankomt, nu die creativiteit aangewend moet worden om markten, omzet te behouden, lijkt het erop dat de zakelijke dienstverleners al hun creativiteit aanwenden om argumenten te vinden waarom iets niet zou kunnen", zegt Frank Hauwert, directeur van Fenedex.

Fenedex roept banken op meer vertrouwen te tonen en te doen waarvoor ze zijn. Zorg voor betaald krijgen en het doen van betalingen. Zorg voor financiering van exporttransacties. En eer ook de kleinere transacties! Daaraan zijn veel minder risico's verbonden. De arbeid die voor transacties van 100.000 of 300.000 euro verricht moeten worden is weliswaar veelal net zoveel als voor transacties van 5 miljoen of meer, maar vele kleintjes maken een heel grote omzet.

Ook voor de kredietverzekeraars heeft Fenedex een boodschap. Doe wat je hebt beloofd! Breng samen met je klanten de risico's in kaart en pas de dienstverlening hier op aan. Nadere analyse zal in veel gevallen uitzicht geven op continuïteit van handel. Als daaraan tijdelijk extra kosten verbonden zijn, zal de klant in het belang van zijn export daar best begrip voor hebben. Een kleinere marge is immers altijd beter dan helemaal geen omzet.

Hauwert zegt: "De financiële wereld en de overheid moeten goed beseffen dat het bedrijfsleven er voor zorgt dat er werkgelegenheid is, dat zij het geld verdienen waar banken en overheid van afhankelijk zijn."

Als banken en kredietverzekaars te passief blijven, te veel aan hun eigen belang denken, dan rest ondernemers wellicht alleen nog maar een kaarsje op te steken en te hopen op betere tijden.





http://www.fenedex.nl