Radboud Universiteit Nijmegen
Pieter Leroy, deskundige duurzaamheid
Hoe duur is duurzaam - en wie betaalt de rekening?
Datum bericht: 4 februari 2009
Op 10 februari verschijnt, voor het eerst, de Monitor Duurzaam Nederland. Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, plaatst kanttekeningen bij deze meting van de stand van duurzaamheid in Nederland. Meer duurzaamheid hier en nu in Nederland, kan elders en later de problemen vergroten.
Aanleiding
Op 10 februari verschijnt de (eerste) Monitor Duurzaam Nederland, een gezamenlijke productie van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Planbureau voor de Leefomgeving, het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau. Aanleiding om Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid aan de Radboud Universiteit, te vragen naar zijn indruk van de stand van duurzaam Nederland en zijn verwachtingen. Zet de teruglopende economie duurzaamheid onder druk?
Radboud-deskundige
De precieze inhoud van de Monitor Duurzaam Nederland 2009 wordt pas op 10 februari bekend. Pieter Leroy is er benieuwd naar. De samenwerking van het CBS en de drie planbureaus in dit project noemt hij belangrijk. 'Traditioneel verzamelen ze elk hun eigen indicatoren: voor welvaart, voor welbevinden en voor milieukwaliteit. Maar duurzaamheid veronderstelt een evenwicht tussen economie, ecologie en het sociale domein ofwel: tussen profit, planet en people. Dat zijn communicerende vaten.
'Hoe de verhouding tussen die drie is, hangt sterk af van de schaal waarop je kijkt. Want als bijvoorbeeld Corus achthonderd arbeidsplaatsen schrapt in Nederland, kun je denken: de kredietcrisis betekent winst voor het milieu. Maar waar komt de staalproductie die hier nu verdwijnt straks terecht? Hoe zijn daar de sociale omstandigheden en de milieuvoorwaarden? Het risico is levensgroot dat het westen zijn economische problemen afwentelt op de samenlevingen met de minste economische en ecologische weerstand.'
Leroy mist dan ook 'de vierde P' in het rijtje people, planet, profit en dat is: politiek. 'Die moet voorkomen dat vooruitgang op één terrein gepaard gaat met achteruitgang op een ander. Het is helder dat people en planet daarbij historisch en maatschappelijk bepaald zwakker staan dan profit. De politiek moet dat corrigeren en niet toestaan dat we onze problemen neerleggen bij de buren, die er nog lang nadat deze economische crisis zich hersteld heeft mee zitten.'
Waarom juist Pieter Leroy bellen?
Pieter Leroy doet niet alleen internationaal vergelijkend onderzoek naar milieubeleid. Hij is ook veel bezig met de rol van kennis, van milieu-indicatoren, en dus met de vraag hoe duurzaamheid te meten is en gemeten wordt. In oktober 2008 publiceerde hij samen met Ann Crabbé het Handbook of Environmental Policy Evaluation (London: Earthscan, 2008), een methodisch handboek over het evalueren van milieubeleid.