Gemeente Lopik

GEMEENTE
LOPIK Persgesprek 3 februari 2009

Agendapunten commissie 10 februari en raad P 24 februari 2009

Project jeugdgebouw Cabauw E
De provincie Utrecht heeft aan de gemeente Lopik 125.000,- beschikbaar gesteld voor de leefbaarheid in kleine kernen. Het college stelt de raad voor R dit bedrag beschikbaar te stellen voor het realiseren van een jeugdgebouw in Cabauw.

S Op 21 februari 2006 heeft de raad het rapport "Kansen benutten in Benschop en Cabauw ­ haalbaarheid leefbaarheidsproject Cabauw" behandeld. Daarna is de projectgroep Uitvoering toekomst Cabauw opgericht, een stedenbouwkundige visie gemaakt en een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Met alle betrokken B partijen is een intentieovereenkomst gesloten en is overleg gestart om tot een sluitende exploitatiebegroting te komen.

E Na verwachting zal de projectgroep op 2 februari 2009 definitieve overeenstemming bereiken over de plannen voor het realiseren van een nieuw jeugdgebouw in Cabauw voor KPJ en Jong Nederland. Voorafgaand aan de commissievergadering van 10 februari 2009 zal in een tussenrapportage nader R worden ingegaan op de overeenstemming.

De provincie Utrecht heeft een bijdrage van 125.000,- toegezegd in het kader van de leefbaarheid in kleine kernen en vindt het jeugdgebouw een goede I bestemming voor haar bijdrage.

Het college stelt de raad voor de door de provincie Utrecht toegekende bijdrage van 125.000,- beschikbaar te stellen voor het realiseren van een jeugdgebouw in C Cabauw.

Nota vrijwillige inzet in gemeente Lopik H
Met de nota `Vrijwillige inzet in Lopik' stelt het college de raad voor specifiek beleid vast te leggen voor vrijwilligers. De term vrijwillige inzet is T uitgebreider dan vrijwilligerswerk. Hiermee worden alle inwoners bedoeld die onbetaald activiteiten verrichten voor anderen. Doelen van de nota zijn onder andere het openlijk waarderen van de vrijwillige inzet van inwoners, hen gericht te ondersteunen en het onderlinge contact te versterken. Postbus 50
3410 CB LOPIK

Raadhuisplein 1
Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88




Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die in 2006 is ingevoerd, is de gemeente ook uitdrukkelijk verantwoordelijk gemaakt voor het ondersteunen van vrijwilligers. Momenteel kent de gemeente Lopik geen vrijwilligerswerkbeleid, maar wil voor vrijwilligers wel specifiek beleid maken. Daarom heeft het college de nota `Vrijwillige inzet in Lopik' opgesteld.

In deze nota wordt gewerkt met de brede definitie van `vrijwillige inzet' in plaats van vrijwilligerswerk. De definitie is "Alle burgers die onbetaald activiteiten verrichten voor anderen". Met de nota wil het college de volgende doelen verwezenlijken:

· De afstand tussen de gemeente en de vrijwilligersorganisaties verkleinen;
· De vrijwillige inzet van inwoners openlijk waarderen;
· De vrijwilligers gericht ondersteunen;

· Het onderlinge contact versterken;

· De informatievoorziening van gemeente en vrijwilligersorganisaties verbeteren.

De gemeente Lopik zal zich samen met een op te richten steunpunt en een op te richten platform bezig gaan houden met vrijwillige inzet.

Het college stelt de raad voor de nota vast te stellen, in te stemmen met de voorgestelde activiteiten en het benodigde bedrag structureel in de gemeentebegroting op te nemen.

Lopende projecten in de gemeente Lopik, gerangschikt naar portefeuillehouder.

Portefeuillehouder: Burgemeester R.G. Westerlaken-Loos: Algemene en bestuurlijke zaken, Intergemeentelijke samenwerking, Coördinatie beleid, Dualisme, Openbare orde en veiligheid, Buurtbemiddeling, Representatie en communicatie, Personeelszaken en organisatie, Burgerzaken. Project: Organisatieontwikkeling.

Gemeente Lopik onderzoekt eigen communicatie

Om inwoners te informeren en met hen te communiceren over bijvoorbeeld plannen, projecten en nieuw beleid gebruikt de gemeente Lopik diverse communicatiemiddelen. Dit zijn onder andere de gemeentepagina in Zenderstreeknieuws, de gemeentelijke website, informatieavonden, brieven aan inwoners en de gemeentegids. De gemeente wil graag weten hoe inwoners deze communicatiemiddelen waarderen en heeft daarom 1.100 vragenlijsten verzonden aan willekeurig gekozen inwoners. De gemeente waardeert het als zij willen meewerken aan het onderzoek. Dit kan anoniem. Met de uitkomsten verwacht de gemeente daar waar nodig de communicatie te kunnen aanpassen en beter in te kunnen spelen op wensen van inwoners.

De gemeente vindt goede communicatie met haar inwoners belangrijk en wil graag weten hoe zij denken over de huidige wijze waarop de gemeente met hen communiceert. Daarom is op 29 januari 2009 een vragenlijst verzonden aan 1.100 2




willekeurig gekozen inwoners. Het invullen mag anoniem en kost ongeveer vijftien minuten. Het terugsturen van de vragenlijst is kosteloos vanwege de bijgesloten antwoordenvelop.

De gemeente hoopt op medewerking van de 1.100 inwoners aan dit onderzoek en vraagt hen de vragenlijst uiterlijk 13 februari 2009 terug te sturen. De uitkomsten zullen via de website bekend worden gemaakt én worden verwerkt in het op te stellen externe communicatiebeleid.

Portefeuillehouder; Wethouder G.J. Spelt:1e loco-burgemeester. Ruimtelijke ordening: -bestemmingsplannen waterplan, Volkshuisvesting, Verkeersbeleid, Infrastructuur en gemeentewerken, Gemeentereiniging, Grondexploitatie, Economische zaken, Sport en sportaccommodaties. Projecten: Inrichting MOB- complex, Ontwikkeling Centrumplan, Leefbaarheid Cabauw, Leefbaarheid Benschop, Revitalisering bedrijventerrein, Uitbreidingslocatie Uitweg.

Nieuwbouw kleinschalig zorgcentrum Benschop
Ateliergroep binnenkort van start

Woningbouwvereniging "Goed Wonen" wil in het centrum van Benschop, op de locatie waar nu nog gereedschappenhandel Vergeer is gevestigd, een kleinschalig zorgcomplex realiseren. Het plan is appartementen voor Stichting Philadelphia en Stichting Thuis plus `aanleun' woningen te gaan bouwen. De woningbouwvereniging heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van het pand en de garages van de heer Vergeer. Met de eigenaren van garageboxen, een winkel en een woning voert de woningbouw- vereniging gesprekken over de aankoop van hun objecten om zo voldoende ruimte vrij te maken voor de nieuwbouw. Hiermee kan een kwaliteits- verbetering voor het hele gebied worden bereikt.

Inhoud plannen
De voorlopige opzet van het nieuwbouwbouwproject bevat:
· 16 appartementen met bijbehorende huiskamers en gemeenschappelijke ruimten voor Stichting Philadelphia;

· 6 appartementen en 1 gezamenlijke huiskamer voor Stichting Thuis;
· `Aanleun' woningen (circa 6 appartementen voor 55-plussers die gebruik kunnen maken van het zorgcentrum);

· Vervangende garageboxen.

Afgeronde stappen

· Begin december 2008 heeft Woningbouwvereniging "Goed Wonen" gesprekken gevoerd met de eigenaren van de 15 garageboxen, de eigenaar van de fietsenwinkel, de eigenaar van de hoekwoning en de huurders van 4 woningen aan de Kapitein van Zijll-laan.

· Op 8 december 2008 organiseerden Woningbouwvereniginig "Goed Wonen", Stichting Philadephia, Stichting Thuis en de gemeente Lopik een 3




informatieavond voor de direct omwonenden (circa 50 huishoudens) in Dorpshuis Benschop.

· Vanaf medio december 2008 heeft Schep Makelaardij uit Schoonhoven contact opgenomen met de eigenaren van de garageboxen. Doel was te inventariseren wat hun reactie is op de wens van de woningbouwvereniging de garageboxen te kopen.

· Woningbouwvereniging "Goed Wonen" heeft met drie architectenbureaus gesproken.

· Woningbouwvereniging "Goed Wonen" heeft de individuele wensen van de eigenaren van de 15 garageboxen, de eigenaar van de fietsenwinkel, de eigenaar van de hoekwoning en de huurders van 4 woningen aan de Kapitein van Zijll-laan geïnventariseerd.

· Er hebben zich 4 omwonenden aangemeld voor de ateliergroep. Hierin nemen ook vertegenwoordigers van Stichting Philadelphia, Stichting Thuis, Woning- bouwvereniging "Goed Wonen" en de gemeente Lopik plaats. Wethouder Spelt benadrukt dat deelnemers geen voorstander van de plannen hoeven te zijn.

De gemeente Lopik gelooft in de plannen. Zij vindt het belangrijk dat de huidige bedrijfslocatie uit het centrum verdwijnt en voor zorgvragende en dementerende Benschoppers een goede voorziening wordt gerealiseerd. Of de plannen haalbaar zijn, moet de komende maanden blijken.

Vervolgstappen

· Begin februari 2009 maakt Woningbouwvereniging "Goed Wonen" de keuze voor één architectenbureau.

· In februari 2009 zal de eerste bijeenkomst van de ateliergroep plaatsvinden om de plannen verder uit te werken. De leden zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen van Woningbouwvereniging "Goed Wonen".
· In februari 2009 zullen de direct omwonenden een nieuwsbrief ontvangen, waarin zij worden geïnformeerd over de stand van zaken.
· In het voorjaar van 2009 wordt voor de direct omwonenden een tweede informatieavond georganiseerd.

· Voor de zomer van 2009 vindt een informatiemarkt plaats voor alle inwoners van de kern Benschop.

Inventarisatie camping en recreatieparken
Lopikerkapel afgerond

In opdracht van de gemeente Lopik is bureau MB-ALL medio november 2008 gestart met het uitvoeren van een inventarisatie naar onrechtmatige bewoning en illegale bouw op camping Klein Scheveningen en recreatieparken De Loef en De Boeg in Lopikerkapel. De inventarisatie is voorspoedig verlopen en in januari 2009 afgerond. Medio februari 2009 wordt een rapport van de inventarisatie verwacht. Daarna wordt in een plan van aanpak bepaald hoe overtredingen moeten worden beëindigd en tegelijkertijd een kwaliteitsslag kan worden bereikt.

De gemeente Lopik heeft al enige tijd het vermoeden dat er op camping Klein Scheveningen en met name op recreatieparken De Loef en De Boeg sprake is van 4




onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven en gebouwen. Daarnaast zijn er recreatieverblijven en andere bouwwerken gebouwd, zonder de verplichte bouwvergunning.

Permanente bewoning van recreatieverblijven is bij wet verboden Campings en recreatieparken zijn bedoeld voor recreatie en zijn zodanig aange- merkt in het bestemmingsplan. Het onrechtmatig bewonen van recreatieverblijven zorgt ervoor dat recreatie in steeds mindere mate mogelijk is. Door een recreatieterrein te gebruiken voor bewoning wordt daarnaast verstedelijking van het buitengebied in de hand gewerkt. Tenslotte zullen permanente bewoners van recreatiewoningen meer dan recreanten een beroep doen op collectieve voorzieningen. De gemeente Lopik is van mening dat alle eigenaren van recreatiewoningen zich aan de spelregels moeten houden. Het gebruik van recreatieverblijven voor permanente bewoning is bij wet verboden.

Inschrijving in GBA is geen toestemming voor permanente bewoning De gemeente Lopik is verplicht iedere persoon die aangeeft binnen de gemeentegrenzen te komen wonen, in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Dit vloeit voort uit de Wet Gemeentelijke Basisadministratie. Alle ingeschrevenen ontvangen vervolgens aanslagen voor de diverse gemeentelijke belastingen.

Wanneer de gemeente Lopik constateert dat een recreatiewoning te koop staat, stuurt zij sinds januari 2008 een brief aan de verkoper en - indien van toepassing - de verkopende makelaar. Hierin is nadrukkelijk aangegeven dat het permanent bewonen van een recreatiewoning verboden is. Ook is daarin vermeld dat het mogelijk kan gaan om een recreatiewoning die zonder de vereiste bouwvergunning is gebouwd. De verkoper wordt gevraagd dit kenbaar te maken aan de koper.
Wanneer recreatiewoningen worden verkocht buiten het zichtveld van de gemeente om, kan de gemeente geen brief verzenden.

Inwoners zijn zelf verplicht te controleren of het adres waar men zich vestigt wel de bestemming wonen heeft.
De gemeente verifieert sinds november 2008 elke nieuwe inschrijving in de GBA. Als blijkt dat het opgegeven adres van de camping of de recreatieparken is, ontvangt de ingeschrevene (indien 18 jaar of ouder) een brief. In die brief geeft de gemeente aan dat aan de inschrijving in de GBA geen rechten kunnen worden ontleend en dat de woning niet permanent bewoond mag worden.

Illegale bouw zoveel mogelijk legaliseren via bouwvergunning Voor het bouwen van een bouwwerk is, op een klein aantal uitzonderingen na, altijd een bouwvergunning vereist. Met de inventarisatie is het de bedoeling alle huidige bebouwing, voor zover dit mogelijk is, te legaliseren door middel van het achteraf verlenen van een bouwvergunning. Een bouwvergunning kan worden verleend als het bouwwerk binnen het bestemmingsplan past en voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Daarnaast is het van groot belang dat het voldoet aan de eisen voor de constructie, veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en bruikbaarheid van een gebouw. Het bouwwerk mag immers geen gevaar opleveren.

5




Inventarisatie om beleid te kunnen opstellen
Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen krijgt in de landelijke politiek al enkele jaren de nodige aandacht. De minister van VROM heeft op 20 maart 2008 wederom de gemeenten opgeroepen om duidelijkheid te geven over hun beleid aan bewoners die hun recreatieverblijf voor 31 oktober 2003 bewoonden en dit voor 1 januari 2010 te doen. De gemeente Lopik wil hiervoor beleid en een plan van aanpak opstellen. Voordat dit kan gebeuren, moest een goede inventarisatie van de situatie worden gemaakt door een gespecialiseerd bureau, te weten bureau MB-ALL. Hiervoor heeft de raad op 23 september 2008 een bedrag van 26.000,- beschikbaar gesteld. De raad zag zich hiertoe genoodzaakt vanwege wetgeving vanuit de rijksoverheid.

Uitvoering inventarisatie
Bureau MB-ALL heeft vooraf met de eigenaar van Klein Scheveningen en de vereniging van eigenaren van De Loef en De Boeg de voorgenomen werkwijze besproken. Alle eigenaren van percelen hebben vooraf een brief ontvangen met informatie over de voorgenomen inventarisatie. De inventarisatie is medio november 2008 gestart en in januari 2009 afgerond.

De gemeente Lopik zal medio februari 2009 een rapport van de inventarisatie ontvangen. Daarna wordt in een plan van aanpak bepaald hoe de overtredingen moeten worden beëindigd en tegelijkertijd een kwaliteitsslag op de camping en recreatieparken kan worden bereikt.

Portefeuillehouder: Wethouder J.W.M. Kooijman: 2e loco-burgemeester. Wet Maatschappelijke Ondersteuning: - Indicatiestelling, Maatschappelijke dienstverlening, Ouderenbeleid, Jeugdbeleid, Welzijn, Vrijwilligerswerk, Kinderopvang, Wijk- en buurt-beheer, Sociale zaken, Vreemdelingenbeleid, Gezondheidszorg, Onderwijs, Leerplicht, Volwasseneneducatie en inburgering, Kunst en cultuur, Natuur en landschap, Milieu, Recreatie en toerisme, Monumentenzorg, Financiën, Informatiebeleid en automatisering. Project: Cultureel Centrum Lopik.

Wethouder Kooijman is vanwege vakantie verhinderd voor het persgesprek van 3 februari 2009.

Lopik, 29 januari 2009