Senternovem

Nieuws

09-02-2009 | Cradle to Cradle kamperen in de natuur bij Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer laat pilotgebouwen voor natuurkamperen op basis van vergaande duurzaamheid en het cradle to cradle concept. Staatsbosbeheer is van plan om deze gebouwen op meerdere plaatsen in Nederland te zetten. De pilotgebouwen zijn de eerste fase van een productontwikkeling voor de systematische bouw van een serie.

C2C aanpak
Voor de herontwikkeling van kampeerterrein de Kijl in Schoonloo heeft FARO een ontvangst- en ontmoetingsgebouw, een tweetal units met privé sanitair en een unit met collectief sanitair ontworpen. Het geheel wordt industrieel vervaardigd. De gebouwen zijn volledig cradle to cradle ontworpen. Dit betekent dat producten intelligenter worden ontworpen om de productieprocessen schoon en volledig eco-effectief te maken. Het doel is om de producten terug te geven aan biologische of technische kringlopen waarmee ze in principe eindeloos herbruikbaar zijn. Het project is tevens CO2 neutraal. Dit project fungeerde als pilot voor ongeveer 40 natuurkampeerterreinen die herontwikkeld gaan worden. Hierbij gelden een zevental ontwerpuitgangspunten: natuurlijk, functioneel, comfortabel, dienstbaar, duurzaam, herkenbaar en verrassend.

Keurmerk
Staatsbosbeheer streeft naar een Green Key keurmerk, waarvan het doel is zonder verlies van comfort en kwaliteit het milieu te sparen door minder gas, water en elektra te verbruiken en minder afval te produceren, maar ook om kosten te besparen.
Het ontwerp van de gebouwen is exclusief en zal bijdragen aan de identiteit van Staatsbosbeheer. De duurzame onderdelen zijn niet als zodanig herkenbaar maar als vanzelfsprekend geïntegreerd. Ook de speciaal voor dit project ontworpen en geproduceerde meubels zijn een integraal onderdeel van het ontwerp. Het zwaartepunt van het duurzame aspect ligt bij de warmwatervoorziening. Duurzame aspecten zijn met name:

* Warmwater voorziening en verwarming (lage temperatuur vloerverwarming) van de sanitaire units via zonneboiler in combinatie met pelletkachel (biomassa);

* Energiezuinige LED verlichting met schemer/bewegingssensoren;
* Wastafels, afwasplekken en douchemeubel van kunststof composieten gecombineerd met vezels (vlas, hennep, kokos & jute en kunststof hars (milieu impact 50% lager dan conventionele productiemethoden en materialen);

* Waterbesparende kranen en douchekoppen;
* In ontvangstgebouw: vuurplaats voor verwarming met hout uit omliggende eigen bossen (biomassa);

* Gevelbekleding zoveel mogelijk lokaal en duurzaam: larikshout, boomstammen;

* Veel van de overige bouwmaterialen recyclebaar, biologisch of technologisch.