CDA

CDA, ChristenUnie en VVD: Kraken voortaan misdrijf

De start van de plenaire behandeling van kraakverbod is een feit. De Tweede Kamerleden Jan ten Hoopen (CDA), Arie Slob (ChristenUnie) en Brigitte van der Burg (VVD) hebben hun initiatiefwet samen met hun reactie op het advies van de Raad van State bij de Tweede Kamer ingediend.

CDA, ChristenUnie en VVD willen met dit initiatiefwetsvoorstel zowel kraken als leegstand tegen gaan, in een integrale aanpak. Die aanpak begint bij de aanpak van leegstand door eigenaren en gemeenten. Daarbij komt de strafrechtelijke aanpak van kraken. âWij willen het recht van de brutaalsten niet langer voorrang geven als het gaat om kraken. Dit wetsvoorstel geeft de gemeenten de instrumenten die zij nodig hebbenâ, aldus CDA-kamerlid Jan ten Hoopen.

De initiatiefnemers van de wet hebben goede en constructieve gesprekken gevoerd met diverse gemeentebesturen over hun voorstellen. Mede naar aanleiding van deze gesprekken is de wet op een aantal punten verbeterd of verduidelijkt. Zo zijn de mogelijkheden verbeterd om bureaucratie rondom de bewijslast tegen te gaan, en om speculatie met panden tegen te gaan. Gemeenten kunnen onwillige eigenaren van kantoorpanden en woningen binnen de leegstandsverordening twee keer een dwangsom in te dienen. Deze boetes kunnen oplopen tot tienduizenden euroâs. Ook blijft er een belangrijke rol weggelegd voor leegstandbeheerorganisaties of anti-kraakorganisaties. Jan ten Hoopen: âLeegstandbeheerorganisaties zijn vaak de motor achter het bestrijden van verloedering in buurten.â

Met het advies van de Raad van State, en het antwoord daarop van de indieners, is de Wet Kraken en Leegstand weer een stap dichterbij gekomen. Binnenkort verdedigen de indieners hun wet in de Tweede Kamer.

---