Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 9 februari 2009

Air Products BIP®-technologie nu ook verkrijgbaar voor waterstof

Air Products heeft zijn range Experis®-gassen uitgebreid met waterstofcilinders, die voorzien zijn van BIP®-technologie. Waterstof uit BIP-cilinders is zo'n 300 keer zuiverder dan normale cilindergassen, hetgeen een enorme kwaliteitsverbetering in de resultaten van laboratoriumanalyses kan opleveren. BIP staat voor 'Built In Purifier', een technologie die garant staat voor een zeer hoge zuiverheid van de gassen, waardoor geen extra toevoegingen of behandelingen van het gas noodzakelijk zijn.

De BIP-technologie is inmiddels erg gewild in laboratoria en wordt in ons land door Air Products al geleverd in argon-, stikstof- en heliumcilinders. De Built In Purifier is een door Air Products ontworpen en gepatenteerde technologie. Ze bestaat uit een filtersysteem, dat de gassen bij hoge druk zuivert, voordat ze de cilinder verlaten. De technologie werkt met een speciale restdrukafsluiter met ingebouwde terugslagklep, die de levering en aansluiting van cilinders met onzuiver gas onmogelijk maakt.

"De gasvormige waterstof in de BIP-cilinders is met minder dan 100 ppb zuurstof, minder dan 20 ppb water en minder dan 10 ppb koolwaterstoffen erg zuiver, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor analytische toepassingen", zegt dr. Gary Yates, Europees product manager Analytical and Laboratories bij Air Products. "Analisten, die zich bezighouden met kritische toepassingen in de petrochemie, de farmacie en milieu-onderzoek willen graag werken met zeer zuivere gassen om de nauwkeurigheid van laboratoriumanalyses te verbeteren en zo laag mogelijke grenzen voor detectie te bereiken. Bovendien zijn er kostenbesparingen mogelijk, omdat er kleinere hoeveelheden gas gebruikt kunnen worden."

Hoewel de industriële toepassingen van waterstof zeer divers zijn, zijn waterstofcilinders met BIP vooral geschikt als draaggas en verbrandingsgas voor gaschromatografie.