Ingezonden persbericht
Persbericht
Hartstichting trots:
Gezamenlijke aanpak hart- en vaatziekten werpt vruchten af
Den Haag - 9 februari 2009. Het werk van de Nederlandse Hartstichting werpt al jaren haar vruchten af. Sinds vorige week zijn hart- en vaatziekten niet meer doodsoorzaak nummer één, zo blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. "Daar zijn we heel trots op. Het is een mijlpaal waar ik onze donateurs en partners voor wil bedanken", aldus directeur Hans Stam. "Dankzij de steun van velen gaat het de goede kant op met de strijd tegen hart- en vaatziekten. We gaan nog steviger inzetten op het bevorderen van de kwaliteit van zorg van hart- en vaatpatiënten en daarmee de kwaliteit van hun leven."
In 2007 overleden 41.355 mensen aan hart- en vaatziekten. De sterfte onder vrouwen (21.693) is hoger dan onder mannen (19.662). Voor vrouwen zijn hart- en vaatziekten nog wel de meest voorkomende oorzaak van sterfte in Nederland. Gemiddeld overlijden 59 vrouwen en 54 mannen per dag aan een hart- of vaatziekte. De afgelopen 45 jaar daalde het aantal doden door hart- en vaatziekten gestaag. Deze winst is mede te danken aan de jarenlange investeringen van de Hartstichting in toponderzoek, preventie en zorg.
Chronisch zieken
Een keerzijde van het terugdringen van het aantal doden door hart- en vaatziekten, is dat het aantal chronisch zieken stijgt. Veel hart- en vaatpatiënten zijn gered na bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Maar hun hart, vaten of hersenen zijn veelal ernstig beschadigd. Om de kwaliteit van zorg en van leven van deze mensen te verbeteren investeert de Hartstichting bijvoorbeeld in de ontwikkeling van een zorgstandaard. De zorgstandaard Vasculair Risicomanagement wordt vrijdag 13 februari 2009 in De Eenhoorn in Amersfoort gepresenteerd op het congres Vitaal Veranderen. Het moet leiden tot minder sterfte, minder ziekte en een betere kwaliteit van leven. En dat is nodig want het aantal ziekenhuisopnamen voor hart- en vaatziekten blijft stijgen.
De hart- en vaataandoeningen zijn een enorme zorg- en ziektelast voor de patiënten zelf en voor onze maatschappij. Er leven naar schatting 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland. Naar verwachting zullen er in 2020 in ons land 1,3 miljoen hart- en vaatpatiënten zijn. De Hartstichting spant zich daarom extra in om van hart- en vaatziekten de hoogste politieke en maatschappelijke prioriteit te maken. "Om de genezing van hart- en vaatziekten mogelijk te maken en uit de top 5 van doodsoorzaken te klimmen, is verdere actie nodig. Wij willen dat er méér geld beschikbaar komt voor toponderzoek, behandeling en zorg. We gaan er vanuit dat door deze berichten het vertrouwen van de donateur in het werk van de Hartstichting nog verder versterkt wordt", aldus Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting.
Ingezonden persbericht