Vrije Universiteit Amsterdam
Colleges interactiever door mobiele telefoon
VU gebruikt sms als hulpmiddel bij colleges
De Vrije Universiteit start 9 februari als eerste universiteit in Nederland met een nieuwe vorm van college geven. In PowerPoint presentaties kunnen vragen worden toegevoegd die de studenten via een SMS bericht beantwoorden. De uitslag van de gestuurde sms'jes is direct zichtbaar in een staafdiagram. De docent kan op deze manier snel de kennis van de studenten peilen over bijvoorbeeld het aankomende tentamen, maar ook voor het zichtbaar maken van meningen is het SMS stemmen goed inzetbaar. Het is een handig hulpmiddel om discussie op gang te brengen.
De VU heeft de interactieve methode in een vier maanden durende pilot getest en besloot er definitief mee door te gaan, want de reacties zijn zeer positief. Zowel studenten als docenten zijn enthousiast over de nieuwe vorm van college geven. Wilma van den Brink (Informatiespecialist, UBVU): "Ik krijg veel positieve reacties van studenten om op deze manier met de lesstof bezig te zijn. Ze vinden het bijvoorbeeld zeer prettig dat ze bij het geven van de antwoorden anoniem kunnen blijven."
Doordat studenten hun antwoorden anoniem kunnen insturen, geven ze sneller eerlijke antwoorden. Dit in tegenstelling tot het peilen van de kennis door ze hun hand op te laten steken, waarbij vaak angst heerst voor het geven van het verkeerde antwoord. Het systeem geeft docenten de mogelijkheid het college interactiever te maken. Bovendien krijgen docenten beter inzicht of de studenten de stof beheersen. Als na een peiling blijkt dat er veel fouten zijn gemaakt, kan de docent direct meer uitleg geven.
Een aantal andere universiteiten heeft al aangegeven ook geĂŻnteresseerd te zijn in deze nieuwe vorm van college geven. Het bedrijf dat het stemmen faciliteert is Sendsteps. Deze nieuwe vorm van interactie is daar bedacht en ontwikkeld. Mike Coumans, directeur Sendsteps: "Het gebeurt regelmatig dat er presentaties worden gegeven die moeilijk te begrijpen zijn en soms wel eens saai. Het publiek wordt er niet altijd bij betrokken, terwijl zij toch juist degene zijn die de kennis moeten opnemen. De samenwerking tussen presentator en publiek is vaak niet ideaal. Daar zijn wij op in gaan spelen en SMS2vote is hiervan het resultaat."
Vrije Universiteit Amsterdam