Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Discriminatie praktijken

Monday, 09 February 2009 00:00

Ongeveer een jaar geleden hebben de politieke partijen die in de oppositie zitten zich verenigd in de groep Aliansa Patriotiko en gemeend de discriminatie kaart te moeten inzetten om kracht bij te zetten in hun protest tegen naar hun oordeel "uitverkoop houden van de autonomie van Curaçao".

Allereerst werd gebruik gemaakt van een pagina grootte advertentie waarin ronduit opruiende teksten werden gebezigd met als doel angst, paniek en verdeeldheid te zaaien door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en uit te spelen.

Vervolgens werd doelbewust verbaal en fysiek geweld tegen met name "Europese Nederlanders" gehanteerd. Vermeld dient te worden dat enkele oppositie partijen hiervoor ook reeds gebruik hadden gemaakt van onfrisse methodes ( o.a. acties hoffi Biesheuvel in maart 2008 en Piscadera gebied november 2007).

Na de uitbarstingen eind juni 2008 werd de Aliansa Patriotiko ontbonden omdat het overgrote deel van de leden van dit pact gelukkig tot het besef kwamen dat zij te ver waren gegaan en beloofde toen beterschap.

Bij de behandeling van het onderwerp Referendum in de Eilandsraad januari 2009 werd echter door de oppositiepartijen een motie ingediend om een deel van de Europese Nederlanders uit te sluiten om te participeren aan het komend referendum.

Met deze actie tonen de oppositiepartijen aan niets te hebben geleerd van het verleden. Hun toezegging om hun leven te zullen beteren is een holle,loze en valse kreet gebleken. Eerder is sprake van zeer bedenkelijk recidief gedrag. Hiermee kwalificeren de oppositiepartijen zich als onbetrouwbaar, opportunistisch,hypocriet en anti democratisch.

Het bedrijven van politiek op basis van discriminatoire grondslagen wordt door de VBC met kracht van de hand gewezen. Niet alleen hoort discriminatie niet thuis in een zich zelf noemde democratische rechtstaat, doch er kan niet genoeg gewaarschuwd worden voor de ernstige negatieve gevolgen welke discriminatie teweeg brengt voor onder andere het leef - en investeringsklimaat. Er zijn tal van voorbeelden zowel in historisch verband als de hedendaagse ontwikkeling aan te halen waar de verschrikkingen van een dergelijke politiek zich hebben voortgedaan en nog manifesteren.

Het is voor de Curaçaose democratie een goede zaak dat de motie van de oppositiepartijen, weliswaar met een nipte meerderheid, is afgewezen. De pogingen en handelswijze van de oppositiepartijen om het stemrecht dat een essentieel onderdeel vormt van de democratie, van bepaalde groepen personen te ontnemen geven echter wel te denken.

Het woord is thans aan het electoraat om bij het referendum een oordeel te vellen over de denkbeelden en attitude van de oppositiepartijen die gesteld hebben voorstander te zijn van de Nee optie.

Het referendum zal ook duidelijk maken hoe de burgers denken over waarborging van hun rechtszekerheid.

Curaçao, 9 februari 2009

Bestuur Vereniging Bedrijfsleven Curaçao