Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Werkbezoek aan Friesland

Toespraak | 09-02-2009 | Sneek | staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Het is steeds minder vanzelfsprekend dat we genoeg schoon water en droge voeten hebben. Daarom reserveren we extra ruimte voor ons water en werpen we dijken op tegen het water. We passen de inrichting van ons landschap aan. Vanochtend heb ik hier met sommigen van u bij het Tjeukermeer een goed voorbeeld van gezien.

Hier in Sneek laat u zien dat we méér kunnen doen. Dat we ook de inrichting van onze huizen aan kunnen passen voor een duurzamer waterbeheer. Hiermee voorkomen we dat schoon water vuil wordt.

Dit project laat zien hoe de Kaderrichtlijn Water haar weg van papier naar praktijk vindt. Hoe veel we kunnen bereiken als verschillende partijen de handen ineenslaan. Ik heb bijzonder veel waardering voor de goede samenwerking tussen de provincie Fryslan en het Wetterskip. U weet waar u samen met andere partijen naartoe wilt met het Friese waterbeheer. Dit heeft u vastgelegd in het Waterhuishoudingsplan en het Waterbeheersplan.

Ik bewonder uw pioniersgeest om iets totaal nieuws te proberen en hier te demonstreren dat onze gang naar het toilet echt duurzamer kàn!

Hoe meer mensen dit zien, des te meer mensen kunnen wij overtuigen dat innovatieve sanitatie heel gewoon kan worden. Ik vind dat zo belangrijk, dat ik zelf een demonstratieproject met een innovatief toilet naar mijn ministerie in Den Haag heb gehaald. Het gaat om een mobiele tentoonstelling die ik vorig jaar tegenkwam tijdens een werkbezoek. Ik heb gevraagd of het toilet in ons gebouw gezet kon worden, zodat ambtenaren kunnen zien hoe ons beleid in de praktijk vorm krijgt.

Naast uw pioniersgeest bewonder ik ook uw ambitie om dit project grootschalig uit te rollen. Zo moet het gaan met innovatieve ideeën: eerst klein uitproberen en - als het werkt - grootschalig toepassen.

Ik zou graag zien dat er méér vernieuwende initiatieven worden genomen die aansluiten bij de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Want de kwaliteit van ons oppervlaktewater is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar de verbetering is de afgelopen jaren gestagneerd. Daarom stel ik 75 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve projecten die ons helpen om een aantal hardnekkige knelpunten aan te pakken.

Van de 75 miljoen euro is er al 35 miljoen vrijgegeven en de eerste tender heeft prachtige projecten opgeleverd. Ik kan u zeggen dat er een flink deel uit deze pot naar Friesland gaat. Het Wetterskip Fryslân heeft voor twee projecten subsidie toegekend gekregen en de Noordelijke Hogeschool voor één project. Dus naast dit sanitatieproject zijn er hier in Friesland nog veel méér vernieuwende projecten die aantonen dat schoon water hier lééft.

Ik wil het succes van de eerste tender graag voortzetten. Daarom ben ik blij dat ik vandaag aan u bekend kan maken dat we binnenkort een tweede tender uitschrijven voor vernieuwende projecten onder de Kaderrichtlijn Water. Met dit voorstel van mij is de ministerraad afgelopen vrijdag akkoord gegaan. De nieuwe tender van 40 miljoen euro verschijnt in april in de Staatscourant. De concurrentie groot zijn, want - in tegenstelling tot de eerste tender - mogen ook bedrijven straks een subsidieaanvraag indienen.

Zo zorgen wij ervoor dat Nederland blijft vernieuwen voor een schonere waterhuishouding. Dat talloze andere projecten klein kunnen beginnen om tot iets groots uit te groeien.

Friesland is een schone provincie en mag daar trots op zijn. Ik wil u aanmoedigen om hier in Friesland te blijven vernieuwen. "As de wyn draeit, moat men de mole kruije" [als de wind draait moet men de molen draaien]. Om de nauwe relatie die Friesland met het water heeft, ook in de toekomst een goede relatie te laten zijn. En om onderlinge samenwerkingsrelaties te bestendigen. Immers "Ien stien allinne makket gjin moal"