ABVAKABO FNV

Cao Gehandicaptenzorg ver onder de maat

Vorige week is er een nieuwe cao Gehandicaptenzorg tot stand gekomen. Maar voor ons is er geen reden tot juichen. De cao is overeengekomen tussen de werkgeversorganisatie VGN en CNV Publieke Zaak. Wij, NU'91 en FBZ hebben de cao niet getekend. Met ongeveer het symbolische mes op de keel werden wij afgelopen week gedwongen te tekenen. Nou, dan maar eventjes niet.

Waarom niet? Dat is heel simpel. Wij vinden het cao-resultaat onder de maat.

De gehandicaptenzorg is een sector waar veel uitstroom van personeel is en waar in de toekomst veel mensen nodig zijn. Het is ook heel zwaar werk. Dat betekent dat je in je cao moet proberen de nadruk te leggen op zaken die voor werknemers heel belangrijk zijn. In de gehandicaptenzorg zijn dat bijvoorbeeld afspraken die de kwaliteit van werken en zorgen verbeteren. Want daar krijg je mensen mee binnen en houd je ze ook langer vast.

Maar ook een goede beloning is belangrijk. Als bonden eisen we daarom voor dit jaar 3,5 %. In de nieuwe cao is slechts 2,57 % overeengekomen. Ook is in de cao een persoonlijk budget overeengekomen waar het vakantiegeld en eindejaarsuitkering in gaan zitten. Dat kun je daarvoor opnemen, maar je kunt het ook voor andere zaken aanwenden. De besteding wordt in overleg met de werkgever vastgesteld. En daar zit wat ons betreft de kneep: het is geld van de werknemer en er is er maar een die daar over gaat en dat is...... juist: diezelfde werknemer. Daar moet een werkgever van afblijven.

Ook is geregeld dat het personeel flexibeler ingezet kan worden. Juist in de zorg is een goede balans tussen werk en privé van groot belang. Maar deze lijken met de nieuwe cao-afspraken meer uit balans, dan in balans te komen. Tot overmaat van ramp is de 55 + regeling afgeschaft.

Tja, wij hebben helaas niet veel tijd nodig om dit akkoord ver onder de maat te vinden. Wij gaan onze leden uitgebreid informeren en zullen met hen bespreken hoe we dit akkoord van tafel kunnen krijgen. Want een ding staat als een paal boven water: dit akkoord is de naam cao onwaardig.