Dienstenbond CNV

Nieuws

9 februari 2009

AS Watson: MTO en CAO

CNV Dienstenbond heeft vrijdag 30 januari met de directie van AS Watson gesproken over de uitslag van het medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO) dat afgelopen najaar is gehouden. Langzaam maar zeker verbeteren de werkomstandigheden en de communicatie. CNV Dienstenbond is echter nog niet tevreden, maar is blij dat AS Watson in 2009 verdere maatregelen neemt om de werkdruk te verminderen en de communicatie te verbeteren.

Werkdruk en communicatie
Uit de resultaten van het MTO blijkt dat de werkdruk bij AS Watson nog steeds een belangrijk probleem is. Wel is een stijgende lijn zichtbaar, maar er wordt op dit punt nog steeds niet goed gescoord. In 2009 zullen daarom de voorraden verder worden teruggedrongen. Daarnaast verwacht AS Watson dat door automatische winkel bestelling (AWB) de werkdruk zal afnemen. Naast werkdruk, blijft ook de communicatie binnen AS Watson een zorgpunt. Met name de communicatie tussen winkelmedewerkers en leidinggevenden loopt niet altijd soepel. AS Watson heeft in een gesprek met CNV Dienstenbond aangegeven maatregelen te nemen om de werkdruk te verminderen en de communicatie te verbeteren. Uiteraard kunt u er op rekenen dat ook CNV Dienstenbond deze punten blijvend onder de aandacht van de directie brengt. De inzet van CNV Dienstenbond heeft langzaam maar zeker resultaat.

Naleving cao drogisterijbranche
In het gesprek met de directie is ook gesproken over naleving van de cao voor de drogisterijbranche op een tweetal punten: CNV Dienstenbond komt ter ore dat fulltimers geen volledige uitbetaling krijgen van gewerkte overuren. Dat is niet conform artikel 4.2.1 van de cao. Als er sprake is van overwerk dan moet voor elk uur overwerk het loon uitbetaald worden vermeerderd met een toeslag van 30%. Dat kan in geld of vrije tijd. De directie van AS Watson heeft aangegeven dit uit te zoeken. CNV Dienstenbond hoort het graag als fulltimers geen overuren (loon + toeslag) uitbetaald krijgen. Er is sprake van overwerk als een fulltimer:

- Meer dan 9 uur per dag werkt.

- Meer dan 45 uur per week werkt, of meer dan gemiddeld 40 uur in een periode van 4 aansluitende weken.

- Meer dan gemiddeld 37 uur per week werkt berekend over de periode 1 april tot 1 oktober van elk jaar.
Volgens de cao voor de drogisterijbranche (artikel 6.1.3.D) zal, voor werknemers die voor kinderen tot en met de leeftijd van 5 jaar gebruik maken van kinderopvang en naschoolse opvang, bij vaststelling van het werkrooster rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van opvang. Als werknemers tijdig aangeven op welke uren kinderopvang beschikbaar is zal AS Watson na overleg hier rekening mee moeten houden. Dit betekent dat de uren waarop kinderopvang van toepassing is, als structurele arbeidsuren zullen worden vastgelegd. CNV Dienstenbond krijgt signalen dat dit niet altijd gebeurt en wordt hiervan graag door jullie op de hoogte gehouden.

Leeftijdsdiscriminatie
De directie van AS Watson heeft tot slot gereageerd op het bericht van CNV Dienstenbond van november 2008 dat er sprake zou zijn van leeftijdsdiscriminatie binnen Kruidvat. Zij geven aan afstand te nemen van de leeftijdsdiscriminerende maatregelen die door een districtmanager zijn opgedragen aan zijn filiaalmanagers. Het is volgens de directie geen beleid om een dergelijk onderscheid te maken op basis van leeftijd en er is volgens hen daarom op geen enkele wijze opdracht gegeven om dit leeftijdsonderscheid te maken. Zij zullen ervoor zorgdragen dat dergelijke verzoeken worden teruggedraaid. CNV Dienstenbond is blij met deze reactie van de directie en vertrouwt erop dat dergelijke signalen niet meer voor zullen komen. CNV Dienstenbond wil op alle mogelijke manieren de zekerheid hebben dat er niet op leeftijd wordt gediscrimineerd. Het is in het belang van jou en je collega's om dergelijke misstanden bij ons te melden zodat wij deze snel aan de kaak kunnen stellen.

Steun?
Door de inzet en alertheid van CNV Dienstenbond zijn wij in staat om misstanden aan de kaak te stellen en in gezamenlijkheid met de directie op te lossen. Dat kunnen wij alleen doen door de steun van leden. Bespreek het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Maak ze lid van de goedkoopste vakbond binnen de drogisterijbranche. Wij bieden onze leden een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee je al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op deze site.

Voor vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief kun je bellen of mailen met bestuurder Wessel Breunesse: 035-6460580 of w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.