Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa voert strijd tegen illegale handel in e-afval (09/02/09)

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, lid van de Milieucommissie, interpelleerde Europees Commissaris Dimas al enkele maanden geleden over de illegale handel in e-afval.* Uit zijn antwoord bleek dat de Commissie het probleem erkent en werkt aan bijkomende maatregelen. Intussen publiceerde de Commissie een voorstel tot herziening van de richtlijn 2002/96, met als doel de illegale handel beter te controleren.** Dit voorstel zal spoedig besproken worden in het Europees Parlement.

Frieda Brepoels verwelkomt de initiatieven van de Commissie: "Ik was werkelijk verontwaardigd over de recente berichtgeving dat afgedankte elektronische apparaten uit de EU, onder de noemer van tweedehands apparatuur, illegaal gedumpt worden in Afrika, met alle gevolgen van dien voor milieu en volksgezondheid. Dergelijke gaten in de Europese regelgeving zijn onaanvaardbaar. Ik ben dan ook verheugd over de inspanningen van de Commissie om de regelgeving meer sluitend te maken."

Brepoels benadrukt evenwel dat ook de lidstaten een belangrijke verantwoordelijkheid dragen: het is immers aan hen om een register van producenten op te stellen en de producenten die de regels niet naleven aan te pakken. Dit staat of valt uiteraard met een sluitend controlesysteem en daar is zeker marge voor verbetering.

Brepoels: "Meer en betere controles zijn absoluut noodzakelijk, ook in Vlaanderen. De voorbije jaren zijn de controles van in- en uitvoer in Vlaamse zeehavens drastisch gedaald. In 2003 werden 40 gerichte controles uitgevoerd, hoofdzakelijk in de haven van Antwerpen die de belangrijkste spil vormt inzake e-afval. In 2007 waren dat er slechts 20, waarvan amper 9 in de haven van Antwerpen. Ik roep bevoegd Vlaams minister Crevits dan ook op spoedig een evaluatie te maken en meer middelen vrij te maken voor doelgerichte controles."

Brepoels beklemtoont ten slotte dat ook de versnipperde bevoegdheden de controles bemoeilijken: waar controle van in- en uitvoer een regionale materie is, blijft het federale niveau verantwoordelijk voor controle van de doorvoer. Ook op dit vlak is er dus nog werk aan de winkel.


* Lees hier de schriftelijke vraag van Frieda Brepoels. Lees hier het antwoord van de Europese Commissie.


** http://ec.europa.eu/environment/waste/weee/index_en.htm

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu