Saxion Hogescholen
BR>

ma 09 februari 2009

Saxion maakt werk van studiekeuze
/files/storage/thumbnails/9553311c-decaan-156.jpg

Saxion gaat experimenteren met het voeren van studiekeuzegesprekken met aankomende studenten. Daarmee maakt Saxion serieus werk van een juiste studiekeuze en daarmee het studiesucces van haar studenten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap ondersteunt het experiment dat loopt tot maart 2010.

De experimenten van Saxion maken deel uit van het landelijke programma "Studiekeuzegesprekken: wat werkt?". Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft financiële middelen beschikbaar gesteld. Uit de aanvragen zijn naast Saxion in totaal tien andere hogescholen en universiteiten geselecteerd. De verzamelde ervaringen moeten inzicht geven hoe studiekeuzegesprekken het best ingezet kunnen worden.

Saxion gaat experimenteren met verschillende vormen van gesprekken, individueel maar ook groepsgewijs. Daarbij worden regionale scholen voor voortgezet onderwijs actief betrokken. Ook maken aankomende studenten een digitale test. Het is de bedoeling dat de studenten in de gesprekken een goed beeld krijgen van de gekozen opleiding. Studiekeuzegesprekken vinden plaats naast de bestaande voorlichting waarbij een van de uitgangspunten van Saxion is dat het een onderdeel dient te zijn van de studieloopbaanbegeleiding van de student.

In de commissie die de projectaanvragen beoordeelde waren onder andere studentleden van de studentenvakbonden LSVB en ISO vertegenwoordigd. Het waren de studenten die vorig jaar april al voorstelden om studiekeuzegesprekken in te voeren voor alle aankomende studenten. Minister Plasterk ontving het voorstel als positief en paste het in in zijn plannen om de uitval van studenten te verminderen. Saxion gaat er nu concreet mee aan de slag.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
* mevrouw Sabine Hegeman, coördinator Instroommanagement en Aansluiting, tel. 053 - 487 10 45, e-mail s.g.m.hegeman@saxion.nl
* de heer Rob Admiraal, directeur dienst Interne en Externe Betrekkingen, tel. 053-487 16 31, e-mail r.admiraal@saxion.nl