KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Gelderland springen pony's 9 februari 2009
GK jonneke scholten zorro M-C website

1 | 2

Laag Soeren / Brummen (KNHS) - De strijd om de Gelderse springtitels vond deze keer plaats in Laag-Soeren en Brummen. In de ZZ/DE prolongeerde Loes Reinders haar titel van afgelopen zomer simpel door met Jonny (v.Jimmy), als enige deelneemster in die rubriek, twee foutloze rondes te laten zien.

Klasse Z
De vijftienjarige amazone van Semper Fidelis verdiende hiermee opnieuw het kampioenslint. Geluk en pech gaan vaak hand in hand en dat was deze keer ook zo. Roos startte namelijk nog een pony, in de klasse Z/DE. Met deze Qui-Voila Z (v.Quickstar) bleef ze eveneens foutloos, maar nam in de barrage een verkeerde hindernis en toen was voor haar de strijd over. Loes: Ik train bij Mario van Gerwen en dat gaat supergoed. Hij geeft gewoon de perfecte aanwijzingen. Zonder hem was ik nooit zover gekomen. De overwinning in de klasse Z/DE was voor Kaylee Bloem met Orchids Linda (v.Kantjes Ronaldo). Deze dertienjarige amazone van PC de Heestertjes bleef als enige in die rubriek foutloos over beide manches en in de barrage. Marco ten Brinke bouwde een mooi, maar pittig parcours. Het stond in ieder geval flink aan de maat, maar als je naar de KNHS Indoorkampioenschappen mag, dan staat daar ook wat. Linda sprong heel fijn, ze is al twaalf jaar, maar ze wordt pas sinds twee jaar bereden. Voorheen werd ze gebruikt voor de fokkerij en ze heeft zelfs een goedgekeurde zoon, Capaccio van Orchids.

Klasse M
Jonneke Scholten (foto) uit Putten zette na een snelle en foutloze rit de klasse MC op naam. Ze deed dit in het zadel van de zwarte Zorro, eveneens een zoon van topvererver Kantjes Ronaldo. De twaalfjarige amazone reed voor haar gevoel lekker rond maar had zeker niet verwacht te winnen: ik had hele vlugge tegenstanders en Zorro springt wel eens te hoog en dat kost tijd. Ik moest als een van de eersten starten en zette een snelle tijd neer. Iedereen wilde daar overheen, maar maakte daardoor juist fouten. In de barrage bleven er uiteindelijk maar twee combinaties foutloos. Jonneke is erg gek met haar Zorro: Hij is superleuk, want hij is altijd blij en gek op springen. Hij is wel wat baldadig, want bokken vindt hij een leuk spelletje. Niet alleen Jonneke boekte dit weekend succes voor de familie Scholten, haar drie jaar oudere zus Margaretha deed mee in de ZZ/DE met Honeyboy. Een dag later pakte dezelfde combinatie in Balkbrug een tweede prijs in de Lichte Tour.

Klasse L
De familie van Huigenbos was eveneens succesvol. De elfjarige Danine legde in Laag Soeren beslag op de titel in de klasse L/DE op Ebony van de Zonnehoeve (v.Avaleur). Tegelijkertijd won in Brummen tweelingzus Daphne de tweede prijs in de klasse L/B met Sultan (v.Weston Pink Brandy). Dat was best nog een hele organisatie volgens Danine: Mijn moeder en de eigenaar van Daphnes pony zijn met haar mee naar Brummen gegaan. Mijn vader en mijn zus, Esther zijn met mij meegegaan om te helpen. Ik heb lekker gereden. Het eerste parcours paste Ebony goed. Het had lange lijnen en Ebony heeft een grote galop. Dus het was voor hem makkelijker. Het tweede parcours stond minder fijn, maar we waren nog steeds foutloos en toen mocht ik naar de barrage. In die barrage stond hindernis 4B, een groengele oxer echt heel hoog en hadden veel deelnemers een balk. Er waren in totaal drie foutlozen en daarvan had ik de snelste tijd." Danine krijgt les van haar zus, Gery, ook een heel handige amazone, die herhaaldelijk de paarden van het KWPN-verrichtingsonderzoek heeft gereden.

Klasse B
In de klasse B/D ging de dertienjarige Juliette Oldenhof aan de leiding met Krimh-zoon Kappuchino. Deze vijfjarige ruin heeft niet alleen een aparte kleur maar wil ook graag springen. Dat in tegenstelling tot de vorige D-pony van Juliette: Daarmee kwam ik niet verder dan de startlijn. Ik heb het een heel jaar geprobeerd, maar het lukte niet en toen hebben we die pony weer verkocht. Aan deskundige begeleiding kon dat niet liggen want Juliette is een kleindochter van de pur sang-paardenman Tjeerd Velstra en hij helpt haar heel vaak. Juliette kreeg Kappuchino afgelopen zomer en toen was hij net zadelmak. Haar oude C-pony wordt inmiddels bereden door haar zusje. De amazone van PC de Cannenburgh was erg blij met haar kampioenslint en had er zeker niet op gerekend: Ik keek om me heen en dan zag ik best goede combinaties en ik vond het parcours tegen de moeilijke kant. Er zaten nogal wat lastige wendingen in, maar het was natuurlijk ook wel een kampioenschap. Ik was heel trots op Kappuchino, dat hij het zo braaf deed. Het is echt een brave pony. Thuis kan hij nog wel eens heel gek doen, maar dat is niet erg, want hij is nog jong!

Kampioen
De tienjarige Gerlinda Berger deed voor de tweede keer mee aan de Gelderse Regiokampioenschappen in de klasse B cat. C. Afgelopen zomer wist ze zich met welshmerrie Sterloin (v.Prins Alwin) ook al te plaatsen. Ik vond de eerste manche best spannend, maar niet zo moeilijk. De barrage was wel lastig, daarin moest je heel veel draaien. Maar Sterloin deed dat supergoed. Het is een lieve pony, alleen jammer dat ze een beetje schichtig is aan haar hoofd. Dat komt omdat er een keer een ander paard op een grote tak stapte en toen hij zijn hoef van de tak haalde, zwiepte de tak tegen het hoofd van Sterloin. Toen is ze bang geworden aan haar hoofd, maar springen doet ze heel goed. Ik vind springen ook veel leuker dan dressuur, er zit veel meer actie in en het is spannend. Sterloin staat bij mijn opa, maar dat is heel dichtbij. Hij woont twee huizen verderop en hij heeft ook een paar pensionstallen. Mijn opa heet Evert ten Hove en hij ment met twee paarden. Mijn moeder en zus rijden ook paard, alleen mijn broer niet, die houdt van voetballen. Mijn vader gaat altijd met hem mee, dus het is eerlijk verdeeld.

Gemma Jansen

Uitslagen Regiokampioenschappen Gelderland springen pony's ZZ/DE: 1. Loes Reinders, Jonny, 0/62.67; 2. Margaretha Scholten, Honey Boy, 4/63.17;
Z/DE: 1. Kaylee Bloem, Orchids Linda, 0/44.13; 2. Angeliek van Dijk, Kyra, 4/35.17; 3. Keke Eikelboom, Kimberly L, 4/41.75; Z/C: 1. Joyce vd Kuilen, Happy, 0/57.88; 2. Charlene Jansen, Adonis, 4/57.08;
M/DE: 1. Tom Lebbink, Ashley D, 0/29.89; 2. Johan Worst, Face from Power Horse, 0/31.22; 3. Maud Roosendaal, Fleur, 4/30.91; M/C: 1. Jonneke Scholten, Zorro, 0/31.66; 2. Maaike Dooyeweerd, Storm, 0/34.98;
L/DE: 1. Danine van Huigenbos, Ebony vd Zonnehoeve, 0/36.48; 2. Martijn van Wingen, Jessey, 0/39.22; 3. Micky Morssinkhof, Karlando, 0/40.86;
L/C: 1. Rowen vd Mheen, Mister, 0/29.24; 2. Rowen vd Mheen, Sunshine, 0/24.98; 3. Shannon van Manen, Raisa, 0/33.17;
L/B: 1. Jelske Klunder, Heurby, 0/26.76; Daphne vd Huigenbos, Sultan, 0/26.86; Debien Geurts, Boas, 0/27.03;
B/DE: 1. Juliette Oldenhof, Kappuchino, 0/54.00; 2. Kim Derks, Orchids Sharla, 0/52.00; 3. Daniel Lokerse, Tertius, 0/51.00; B/C: 1. Gerlinda Berger, Sterloin, 0/50.00; 2. Fabienne Lichtenvoort Cats, Kruimel, 0/49.50; 3. Tess-Amber vd Burg, Nikita, 0/49.00; B/AB: 1. Marijn vd Dikkenberg, Blisz, 0/48.00; 2. Berwin vd Brink, Golden Rikst, 0/47.50; 3. Niels Jonker, M&M, 0/47.00.