D66

Pechtold wint Duidelijke Taalprijs

9 februari 2009

D66-leider Alexander Pechtold heeft van het Taalcentrum-VU de prijs voor duidelijkste politicus in ontvangst genomen. Volgens het Taalcentrum-VU is Pechtold helder in zijn taalgebruik, argumenteert hij sluitend, en houdt hij zich vast aan een herkenbare koers. André Krouwel van de VU: ''Pechtold kan een complex politiek probleem in voor iedereen begrijpelijke termen en voorbeelden omzetten.''

Het onderzoek

Het Taalcentrum-VU is een zelfstandig communicatie bureau, gevestigd in de Vrije Universiteit te Amsterdam. Om tot de uitslag te komen, analyseerde het communicatie bureau de publieke optredens van de belangrijkste politici van Nederland. Uit dit onderzoek is gebleken dat in persconferenties, praatprogramma's, en spontane interviews Pechtold het helderst overkomt.

Het peloton

Andere politici konden niet rekenen op veel complimenten. Over VVD leider Mark Rutte werd gemeld dat hij niet voldoende een eigen lijn neerzet en dat hij vooral het nieuws haalt als hij reageert op zaken. Ook blijkt uit het onderzoek dat minister-president Bakenende geen breed repertoire heeft. Krouwel: ''Hij is in zijn achtertuin dezelfde man als in Nieuwspoort, met dezelfde zinnen en dezelfde lichaamstaal.'' André Rouvoet sluit achteraan het peloton. Volgens het Taalcentrum-VU begint Rouvoet altijd over procedures en vervalt hij heel snel in ambtelijk jargon. Verder spreekt hij heel monotoon en hapert hij vaak.

Uitreiking

De Duidelijke Taalprijs werd uitgereikt door dominee Gremdaat, een ''warme en inspirerende vrouw'' aldus Pechtold. De sociaal-liberaal reageerde verheugd op het winnen van de prijs. ''Het is van groot belang dat een politieke partij duidelijk communiceert met de burgers. Dit moet gebeuren op zowel het communicatieve vlak, als op het terrein van beleid door met een herkenbare koers naar buiten te treden.'' In 2008 won Pechtold al de Klare Taalprijs.

---