Gemeente Elburg


Persbericht

Elburg, 9 februari 2009

Gemeente Elburg denkt mee

Veel mensen die weleens een vergunning hebben aangevraagd bij de gemeente weten het: er zijn veel regelingen en besluiten die met elkaar verband houden. Om ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven door de bomen het bos niet meer zien, heeft de overheid zich verplicht om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Dit is vastgelegd in een aanvulling op de Algemene wet bestuursrecht, namelijk de Wet samenhangende besluiten Awb.

De wet bestaat uit twee onderdelen:


1. een informatieverplichting


2. een coördinatieregeling

Van deze onderdelen is met name de informatieverplichting van belang. Dit houdt namelijk in dat bestuursorganen (bijv. het college, de burgemeester of de provincie) de aanvrager van een besluit zo goed mogelijk moeten informeren over andere besluiten die moeten worden aangevraagd om de beoogde activiteit te kunnen verrichten. Bijvoorbeeld: iemand vraagt een bouwvergunning aan voor een garage, maar heeft daarvoor ook een inritvergunning nodig en, als er ten behoeve van het bouwplan een boom moet worden gekapt, ook nog een kapontheffing. Misschien komt iemand zelfs in aanmerking voor een subsidie. Wat het ook is, de gemeente moet de aanvrager hiervan op de hoogte stellen. Door de wet is de overheid verplicht hierover (tijdig) informatie te verschaffen, zodat iemand niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

De gemeente Elburg dacht altijd al zo actief mogelijk mee met aanvragers. Nu is dat door het vaststellen van de wet voor elke gemeente, dus ook voor Elburg, niet meer vrijblijvend, maar een verplichting geworden. Dit betekent ook dat u de medewerkers van de gemeente of het bestuur erop kunt aanspreken als u niet voldoende bent geïnformeerd.

Ook kent de wet een coördinatieregeling als voor een activiteit meerdere aanvragen om een beschikking worden ingediend. De gemeente mag in principe zelf bepalen of ze hier gebruik van maakt. Vooralsnog zitten er aan deze regeling veel haken en ogen en lijkt het voor de aanvrager weinig voordelen op te leveren. Dit neemt niet weg dat een goede afstemming zeker op zijn plaats is en door de gemeente Elburg wordt nagestreefd.

De gemeente Elburg zorgt ervoor dat u de informatie krijgt waar u recht op heeft.