Gemeente Soest

.

Toename van het aantal auto-inbraken

09 februari

De afgelopen week ziet de politie het aantal auto-inbraken in Soest toenemen. Vanaf 1 februari is namelijk 11 keer aangifte gedaan van diefstal uit een auto. Een patroon valt hier moeilijk in te ontdekken, want de auto's werden opengebroken in de wijken Klaarwater, Overhees en Boerenstreek.

De inbraken vinden overwegend in de late avonduren of gedurende de nacht plaats. Samen met de inwoners van Soest wil de politie het aantal auto-inbraken terugdringen en de inbrekers oppakken. De medewerking van de inwoners van Soest, voor een succesvolle aanpak van deze criminaliteitsvorm, is hierin noodzakelijk!

Verdacht? Bel 1-1-2!

De kans op de aanhouding van een auto-inbreker wordt groter als inwoners ook alert en waakzaam zijn, dus zijn zij getuige van een auto-inbraak of zien zij iemand die zich verdacht ophoudt bij geparkeerde auto's, dan worden zij opgeroepen om het alarmnummer 112 te bellen.

Inwoners moeten letten op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan buitengewoon belangrijk zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n). Niet spoedeisende informatie kunnen inwoners doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000. Uiteraard kunnen zij ook in contact treden met de wijkagenten via het telefoonnummer 0900-8844.

Preventie

De beste manier om een auto-inbraak te voorkomen, is te zorgen dat er geen aanleiding is om in te breken. Dus, geen (waardevolle) goederen in de auto achterlaten. Ook niet bij het doen van een boodschap. Auto-inbrekers werken namelijk razend snel.

Uit onderzoek is gebleken dat men zich in Soest vooral richt op autoradio's/cd-spelers maar ook op navigatiesystemen. Daarnaast blijkt dat goederen als zonnebrillen, kleding, cd's/dvd's interessante buit te zijn. Autobezitters worden daarom verzocht hun frontjes van de autoradio-/cd-spelers te verwijderen en de genoemde voorwerpen niet in de auto achter te laten.

Gezamenlijke aanpak werkt

De politie weet inmiddels dat een gezamenlijke aanpak van veelvoorkomende criminaliteit werkt. Soortgelijke opzetten in andere gemeenten hebben al geleid tot aanhouding van verdachten en oplossing van delicten. Als dit in Soest ook lukt, leidt dit ongetwijfeld tot een daling van het aantal auto-inbraken en een veiliger woonomgeving.