Nederlandse inbeslagneming medicijnen onacceptabel.

09/02/2009 14:53

Oxfam Novib

Nederlandse inbeslagneming medicijnen onacceptabel.

Volksgezondheid ontwikkelingslanden onder druk.

6 februari 2009, Den Haag. De Nederlandse regering moet onmiddellijk een onderzoek instellen naar de recente inbeslagneming van een lading patentloze bloeddrukmedicijnen op weg van India naar Brazilië. Dit zeggen Health Action International en Oxfam Novib. De inbeslagneming in Rotterdam is het resultaat van de strenge uitvoering van Europese patent-regels. De toegang tot medicijnen voor de allerarmsten komt hiermee in gevaar.

Het bloeddrukmedicijn Losartan valt, noch in India noch in Brazilië, onder octrooibescherming en is daarom tussen beide landen vrij verhandelbaar. Toch werd de lading medicijnen in Rotterdam op 4 december 2008 door de Nederlandse douane in beslag genomen. Uiteindelijk zijn de medicijnen teruggestuurd naar India.

De Braziliaanse regering heeft fel gereageerd op het voorval en verklaarde dat zij het besluit van de Nederlandse autoriteiten, om de toevoer van producten te blokkeren, afwijst. Deze medicijnen zijn cruciaal voor de volksgezondheid van een ontwikkelingsland en deze worden geëxporteerd in overeenstemming met de bestaande internationale normen.

"Het leidt geen twijfel dat deze inbeslagneming in tegenspraak is met het beleid van de Nederlandse regering op het gebied van internationale volksgezondheid en ondermijnt en passant in ernstige mate het beleid over het verkrijgen van medicijnen", aldus Sophie Bloemen, European Projects Officer van Health Action International (HAI).

De inbeslagneming in Rotterdam is geen opzichzelfstaand geval. Generieke medicijnen zijn al eerder in Europese havens in beslag genomen. Het bewijst des te meer dat de Europese Unie de sterke handhavingnormen voor patenten gebruikt zonder rekening te houden met de volksgezondheid in ontwikkelingslanden.

"De Nederlandse regering heeft hier een fout gemaakt die niet nog een keer mag voorkomen. Ze beroept zich op een Europese douane-verordening die duidelijk nog niet is aangepast aan de regeling over toegang tot generieke medicijnen. Laat ze dat eerst maar eens oplossen.", zegt Sabina Voogd van Oxfam Novib.

De gevolgen van dit incident zijn verstrekkend en de inbeslagneming staat op de agenda van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het zal ook zeker een pittig thema zijn tijdens de handelsmissie van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken aan India deze week.