Gemeente Kapelle

Openbare vergadering Cultuurraad

Gemeente, koester het Fruitteeltmuseum!
Op 4 februari heeft de Cultuurraad een openbare vergadering gehouden met het Fruitteeltmuseum als onderwerp. De zaal zat vol. De keuze voor dit onderwerp was ingegeven door de gedachte dat er iets met het Fruitteeltmuseum moet gebeuren, maar wat precies?

De bijeenkomst kan dus ook geĂŻnterpreteerd worden als veldraadpleging, aldus Cultuurraadvoorzitter Ad Kole.
Eind 1996 is het Fruitteeltmuseum geopend. In 2004 heeft het museum de status gekregen van Geregistreerd museum. Dat is een soort keurmerk dat voor een periode van 5 jaar verstrekt wordt. Verder is de collectie inmiddels een jaar of 12 oud, moet er een nieuwe tentoonstelling van de collectie komen? Dat waren de hoofdvragen die deze avond besproken werden.
Directeur Hans Oomen lichtte toe welke waarde het Fruitteeltmuseum heeft. Het is uniek in Nederland, het wordt educatief benut en het is een attractie voor toeristen bij slecht en goed weer. Vooral is ook beklemtoond dat er veel kennis van de sector opgeslagen is in het museum.
Iedereen was ervan overtuigd: het Fruitteeltmuseum heeft bestaansrecht, de eerste stelling. Dat de tentoonstelling echt anders moet worden, daarover zijn de bezoekers het eens, maar hoe anders: moet er aansluiting gezocht worden bij de moderne trend van digitalisering of moet er juist op andere wijze beklemtoond worden dat fruitteelt iets van de natuur laat zien, wat verwondering oproept bij de bezoekers? Bezoekersaantallen zijn een goed criterium, de derde stelling, leidde tot de nuancering: er is veel expertise die niet verloren moet gaan. Daarover zeggen bezoekersaantallen niets. Algemeen is men van mening dat de gemeente het Fruitteeltmuseum in stand moet houden, waarbij de status van geregistreerd museum een must is, de vierde en de vijfde stelling.
Aan het eind van de bijeenkomst geeft de heer Elema, die vele jaren het gezicht van het Fruitteeltmuseum geweest is, een terugblik en zijn toekomstvisie voor het Fruitteeltmuseum.