Milieudienst Rijnmond

DCMR en RIVM samen voor betere gegevens luchtkwaliteit

09.02.2009 13:00

Op 27 januari 2009 ondertekenden de DCMR Milieudienst Rijnmond en het RIVM een samenwerkingsovereenkomst. De organisaties gaan meetgegevens over de luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied uitwisselen, en elkaars meetnetten gebruiken. De samenwerking biedt voordelen voor het RIVM, de DCMR en voor bewoners van het Rijnmondgebied.

Belang

De twee organisaties gaan gegevens van hun meetnetten voor luchtkwaliteit uitwisselen. Daarnaast gaan zij samenwerken op het gebied van beheer van deze meetnetten. Er waren al afspraken om dubbelwerk te voorkomen. Bij gezamenlijk beheer maken de DCMR en het RIVM maximaal gebruik van elkaars inspanningen en de beschikbare informatie. Dit spaart tijd en geld. De Europese Unie verplicht landen vanaf 2008 een kleiner type fijnstof (PM2.5) te gaan meten. De DCMR en het RIVM hebben hiervoor samen een geschikte meetmethode gevonden en de taken optimaal verdeeld.

Bovendien worden de jaarlijkse RIVM-achtergrondkaarten voor het Rijnmondgebied nauwkeuriger. Dit is belangrijk, omdat deze kaarten van cruciaal belang zijn voor het verlenen van vergunningen en advisering voor bijvoorbeeld bouwplannen. De gegevens van de achtergrondkaarten strookten niet altijd met de regionale gegevens van de DCMR. Dit veroorzaakte onduidelijkheid over de werkelijke situatie. Dat is nu verleden tijd.

Toekomst

Met de exacte en eenduidige meetgegevens zijn ook de bewoners van het Rijnmondgebied gebaat. De samenwerking brengt de ontwikkeling van een gezamenlijke website met de actuele luchtkwaliteit dichterbij. Op die manier krijgen bewoners snelle en inzichtelijke informatie over de luchtkwaliteit in hun straat.

Logisch

De samenwerkingsovereenkomst is een logische stap in een proces van steeds intensievere samenwerking tussen beide organisaties. De DCMR, het RIVM en andere organisaties met een luchtmeetnet werken al jarenlang informeel samen. Met name op het gebied van de kwaliteit van luchtmetingen en de meetprotocollen. Dit wordt voortgezet. Goede afstemming is een voorwaarde voor het wederzijds gebruik van informatie. De eerste formele stap zetten de DCMR en het RIVM op 20 mei 2005 met de oprichting van een gezamenlijk luchtmeetpunt aan het Bentinckplein in Rotterdam.