Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Jan Jansen


09/02/2009

Jan Jansen (67) ontvangt zondag 8 februari de Zilveren Waalbrugspeld. Jan Jansen is al meer dan veertig jaar ontwerper van schoenen. Zijn schoenencollecties zijn wereldwijd te koop en te zien in musea.

Jan Jansen is één van Nederlands beroemdste ontwerpers. Hij is een geboren Nijmegenaar. In de jaren zestig verhuist hij van Nijmegen naar Amsterdam. Eenmaal gevestigd in Amsterdam gaat de carrière van Jan Jansen echt van start. Sinds 1964 brengt hij zijn eigen schoenen op de markt onder zijn eigen naam. Voorbeelden daarvan zijn de klomp uit 1969, de bamboeschoen uit 1973, en de zwevende hak uit 1989. In Italië leert hij schoenen maken op ambachtelijke wijze. Zijn kleurrijke en eigenzinnige ontwerpen vallen in de smaak bij een groot publiek. Ook wint hij verschillende prijzen voor zijn ontwerpen. Sinds 2008 heeft Jan Jansen een winkel in de Houtstraat 41 te Nijmegen.

Op zondag 8 februari om 15.00 uur reikt burgemeester De Graaf de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Jan Jansen. Dit vindt plaats bij de opening van de tentoonstelling van Jan Jansen en Swip Stolk in Museum Het Valkhof te Nijmegen.