KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Overijssel dressuur pony's L1 t/m M2 9 februari 2009

Hardenberg (KNHS)- Voor Samantha van der Lof was het Regiokampioenschap in Hardenberg er één van uitersten. De amazone uit Haaksbergen was vrijdagavond al kampioen in de M2-dressuur categorie D/E geworden met PBs Scofield toen ze zaterdag ook bijna tot kampioen in de klasse L1 werd uitgeroepen met haar andere pony GI Belmondo.

Ik dacht dat ik gewonnen had, want we hadden de hoogste punten van iedereen, vertelt de 12-jarige HAVO-VWO-scholiere. Maar toen bleek dat we de enting niet voor elkaar hadden, werden we gediskwalificeerd. Heel dom van ons, is Van der Lof zich bewust. Dit overkomt ons geen tweede keer.
Gelukkig ging het in de klasse M2 wel prima. Alleen in een middengalop sloeg Scofield een keer naar mijn been en sprong toen naar de verkeerde galop, vertelt Van der Lof, die zich die fout kon veroorloven, want ze hield nog steeds twee punten voorsprong op de nummer twee, Annelou Jansen met Tigger van de organiserende Sallandruiters uit Hardenberg.

Klasse L1
Dankzij de vergissing van Van der Lof werd Lonneke Klein Willink grootverdienster in Hardenberg. Het A-kaderlid bij de eventing won niet alleen ten koste van Merel Bokma uit Lonneker de titel in de klasse L2 categorie D/E met haar pony Utah Dawn (v. Larino), maar ook die in de L1 categorie D met Mellowidy (v. Nieuwmoeds Patrick) omdat Van der Lof uit de uitslag werd gehaald. In de klasse L1 eindigde ik nu met hetzelfde puntenaantal als Rielke Roeland uit Genemuiden. Ze kijken dan naar punt 27 en 29 en daar had ik een punt meer, vertelt Klein Willink, die dus een nipte overwinning haalde. Er zijn veel mensen die Klein Willink naar deze goede resultaten coachen. Mijn moeder helpt me veel en verder krijg ik dressuurles van Roelie Bril, springles met Utah van Andre Rupert en voor het kader krijg ik les van bondscoach Jan Huizinga. Klein Willink heeft in totaal vier ponys te rijden. Dat gaat prima hoor, naast school, laat de 4-HAVO-scholiere weten.
Of het bij deze twee titels blijft, is dan ook nog maar de vraag, want komend weekend start de vijftienjarige amazone uit Gelselaar alweer met drie ponys op de Regiokampioenschappen springen van de regio Overijssel, waar Lonnekes oma Marijke het wedstrijdsecretariaat voor haar rekening neemt. Met Avant Garde start Klein Willink in het M-springen en met Utah Dawn en Medusa in het Z-springen.

Klasse L2
Marith Golsteijn uit Dedemsvaart heeft met haar twaalf jaar al verschillende titels op zak. Zo werd ze vorig jaar tweede op de KNHS Kampioenschappen in Wanroij in de klasse L2 met de A/B-pony Jesse. In Hardenberg werd ze zaterdag wederom kampioen in de L2-dressuur, maar nu met de twintigjarige C-pony Quirida. De amazone van Ponyclub Avereest, die in de eerste klas van het gymnasium in Zwolle zit, krijgt les van Rineke Jansen. Het ging wel goed, vertelt Golsteijn. Maar ik had wel wat foutjes. De muziek stond best wel hard aan en dat vond Quirida eng. Toch was het al heel bijzonder dat Quirida meeliep in Hardenberg. Quirida is al twintig jaar en vorig jaar is ze heel erg ziek geweest. Ze had ontstekingen aan de nieren en moest toen kuren en drie maanden in de wei.

Klasse L1 cat. C
Sander Korterink behaalde in Hardenberg de eerste Regiotitel uit zijn carrière. Voor zijn pony Bingo was het de zoveelste. Met de zusjes Denise en Jeanine Nekeman heeft de donkere C-pony namelijk al heel veel gewonnen. Ik kan heel veel van Bingo leren, weet de twaalfjarige ruiter uit Hasselt. "Ik moet er wel veel meer aan werken dan aan mijn vorige pony, Lami-Noir. Die liet zichzelf altijd veel meer zien. Dat de TL-leerling van het Greijdanuscollege uit Zwolle de titel in de klasse L1 won, had hij, wegens het hoge vrouwengehalte niet aan zien komen. Ik moest tegen allemaal van die meiden en die rijden veel sierlijker en maken de onderdelen netter af, dacht Korterink, die echter ongelijk kreeg, want de juryleden beoordeelden zijn proef met 66,67 procent, waarmee hij meer dan drie procent voorsprong had op de nummer twee, Aniek Fokkert uit Ommen.

Klasse M1 D/E
Met de superhoge score van maar liefst 68 procent won Linda Klaassen uit Geesteren de M1-dressuur voor D- en E-ponys met grote overmacht. Met haar paardgefokte pony Vera (v.Optimist) bleef ze Laura Spenkelink uit Lonneker ruim twee procent voor. Ook Matthijs Klopper van de Looleeruiters uit Almelo scoorde zeer hoge punten. Bij de C-ponys in de in handicap verreden klasse M1/M2 kwam hij met Pearly tot een score van 401 punten, 66,8 procent, waarmee hij zeventien punten hoger scoorde dan Romy van Zuthem uit Kampen.
In dezelfde klasse, maar dan voor de B-ponys, werd Myrthe Schuttevaar uit Wierden kampioen met haar pony Budie.

Dinette Neuteboom

Uitslagen Regiokampioenschappen Overijssel dressuur pony's M2/DE: 1. Samantha v.d. Lof, PBs Scofield, 64,33%; 2. Annelou Jansen, Tigger, 64%; 3. Daniëlle Haasjes, Valentijn, 61,83%; M1-M2/C: 1. Matthijs Klopper, Pearly, 66,8%; 2. Romy van Zuthem, Santos, 64%; 3. Marjolein Zielman, Miss Montana, 61,7%; M1-M2/B: 1. Myrthe Schuttevaar, Budie, 59,17%;
M1/DE: 1. Linda Klaassen, Vera, 68%; 2. Laura Spenkelink, Falena, 65,83%; 3. Stephanie Bruin, W.Jochem, 65,67%;
L2/DE: 1. Lonneke Klein Willink, Utah Dawn, 66,67%; 2. Merel Bokma, White Star, 66%; 3. Alene Roeland, Davito, 64,33%; L2/C: 1. Marith Golsteijn, Quirida, Dedemsvaart; 2. Sylvia van Putten, Roxy, Raalte;
L2/AB: 1. Michelle Dijk, Woody, 63,67%; 2. Nikyta Journee, Amanda, 60,17%;
L1/E: 1. Romy Franke, Orlando, 63,83; 2. Marloes Horstman, Topsvoorter Sumira, 61,17%; 3. Leanne van Weert, Winstond, 60,67%; L1/D: 1. Lonneke Klein Willink, Mellowidy, 63%; 2. Rielke Roeland, Lopiks Fireboy, 63%; 3. Kellian Jabben, Idool, 62,8%; L1/C: 1. Sander Korterink, Bingo, 66,67%; 2. Aniek Fokkert, Cesar, 63,5%; 3. Arianne Spang, Marieke, 61,5%;
L1/AB: 1. Rebecca Turk, Primera, 63,33%; 2. Maud de Bruijn, Hatchy, 63%; 3. Sebastiaan Reilink, Emmy-Lou, 61,33%