Wageningen Universiteit en Researchcentrum
probiotica in de darm van de gezonde mens
Duidelijk effect van probiotica in
de darm van de gezonde mens
4 feb 2009
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P006
Persbericht van Top Instituut Food & Nutrition - waarin Wageningen UR
participeert.
Voor het eerst is er moleculair bewijs dat probiotica een zeer
specifiek effect hebben op de activiteit van onze genen in de
darmwand. Door deze belangrijke resultaten is inzicht verkregen in het
mechanisme waarmee probiotica onze weerstand kunnen beïnvloeden. Een
groep wetenschappers van Top Institute Food and Nutrition, de
Universiteit Maastricht, NIZO food research, Wageningen UR en de
Radboud Universiteit Nijmegen heeft dit aangetoond.
In een gerandomiseerde dubbel-blind, placebo-gecontroleerde,
cross-over studie namen gezonde vrijwilligers respectievelijk levende
cellen van de probiotische Lactobacillus plantarum, afgedode cellen
van dit probioticum of een placebo in. In biopten van de
twaalfvingerige darm werd aan de hand van genexpressie aangetoond dat
de levende probiotica duidelijke effecten hadden op cellulaire
processen. Deze processen brengen het immuunsysteem in een verhoogde
staat van paraatheid, waardoor het afweersysteem beschermend op kan
treden (de zgn. immuun respons).
De resultaten uit deze studie verschijnen deze week als artikel in de
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS Online Early
Edition).
Professor Michiel Kleerebezem legt uit dat moleculaire mechanismen van
probiotica veelal onbekend zijn. Men begreep de effecten van
probiotica tot op heden niet goed. Dankzij de transdisciplinaire
aanpak van TI Food and Nutrition, waarin voedingstechnologen,
gastro-enterologen en microbiologen nauw samenwerken, was het mogelijk
een studie te doen naar de moleculaire mechanismen van de werking van
probiotica in gezonde volwassenen. Genexpressie analyse stelde de
onderzoekers in staat om directe effecten van probiotica aan te tonen
in darmepitheel. Met behulp van databases en bioinformatica expertise,
opgebouwd binnen het Nutrigenomics Consortium (dat ook deel uitmaakt
van TI Food & Nutrition), ontdekten zij patronen in de expressie van
de genen in epitheelcellen. Deze patronen wijzen op het aanschakelen
van immuun tolerantie. Hiermee is voor het eerst in de gezonde mens
het mechanisme aangetoond waarmee probiotica onze weerstand kunnen
beïnvloeden.
TI Food & Nutrition is een internationaal toonaangevend
onderzoeksinstituut op het gebied van voeding en voedingsmiddelen. In
TI Food & Nutrition werken industrie, overheid en
onderzoeksorganisaties samen aan wetenschappelijke doorbraken die
resulteren in de ontwikkeling van innovatieve, gezonde en smakelijke
producten. Partners zijn: CSM, DSM, Royal Friesland Campina,
Rijksuniversiteit Groningen/UMCG, Unilever, Universiteit Maastricht,
NIZO food research, NZO, TNO, VION en Wageningen UR.