Rochdale


Raad van Bestuur nauw betrokken bij besluitvorming

8 februari 2009

Raad van Bestuur (RvB) nauw betrokken bij besluitvorming van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI), de heer E.E. van der Laan en minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), mevrouw J. Cramer.

Op 4 februari jl. heeft de minister van WWI, de heer E.E. van der Laan, een gesprek gehad met Gerard Erents over de ontstane situatie bij Rochdale door het ontslag van Hubert Möllenkamp en het aftreden van de Raad van Commissarissen (RvC). De minister vindt het een goede zaak dat Rochdale een interim-bestuursvoorzitter van buitenaf heeft aangetrokken. De minister heeft vertrouwen in de maatregelen die Gerard Erents en John van Nimwegen hebben genomen en die zij hebben aangekondigd. Zie brief van 6 februari jl. aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Eveneens op 4 februari jl. heeft de minister voor WWI zich laten informeren door de onafhankelijke monitoringscommissie die de onderzoeken bij Rochdale begeleidt. Vanwege de kwaliteiten en de achtergrond van de leden van deze commissie, te weten prof. dr. G.D. Minderman (hoogleraar Public Governance en Public law), drs. G.L. Aquina (o.a. oud voorzitter Raad van Bestuur Nederlands Christelijk Instituut voor de Volkshuisvesting, NCIV) en mr. R. Craemer (voormalig hoofdofficier van het Functioneel Parket), alsmede de inzichten die zij vanaf oktober/november 2008 hebben opgedaan in relatie tot Rochdale, is hen gevraagd of ze bereid zijn om (tijdelijk) zitting te nemen in de nieuwe RvC. Zij hebben hiermee ingestemd. De Stichtingsraad van Rochdale heeft hierover in contact met het departement positief geadviseerd. Overigens continueert het drietal hun werkzaamheden in het kader van de monitoringscommissie, totdat de lopende onderzoeken zijn afgerond.

Naar verwachting zullen het tweede deelrapport van Deloitte over het onderzoek naar een aantal vastgoedtransacties en het rapport van Vlug BV over het onderzoek naar functioneren van de (voormalige) RvC rond 1 maart 2009 worden uitgebracht.

Om een duidelijk signaal af te geven acht de minister het noodzakelijk om bij Rochdale twee externe toezichthouders aan te stellen. Deze maatregel moet gezien worden als een ondersteuning voor de plannen die de Raad van Bestuur opstelt en uit gaat voeren. Het bestuur van Rochdale beschouwt deze maatregelen als een ondersteuning.

De heren mr. A.W.H. (Arthur) Docters van Leeuwen en Ir. P.O. (Pim) Vermeulen nemen de rol van externe toezichthouder bij Rochdale op zich. Zij zullen worden aangesteld voor een periode tot 1 juli 2009. Uiterlijk per 1 juli 2009 wordt de situatie van Rochdale geëvalueerd en wordt zonodig de aanstelling van de externe toezichthouders gecontinueerd.

De RvB staat volledig achter de afgesproken procedures en benoemingen.

Bezwaar tegen ontslag
Op 6 februari heeft Hubert Möllenkamp bezwaar aangetekend tegen zijn ontslag. De Raad van Bestuur ziet de eventuele justitiële procedure met vertrouwen tegemoet.