Gemeente Voorschoten

gezamenlijk bodemschatten

Gemeenten beschermen gezamenlijk bodemschatten

veenpad De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten zetten zich gezamenlijk onder de naam 'Pact van Duivenvoorde' in voor een duurzaam behoud van het unieke gebied Duin, Horst en Weide. Eén van de resultaten van deze samenwerking is de archeologienota en de werving van een archeoloog.

De archeologienota 'Het Bodemarchief ontrafeld' is onlangs vastgesteld door de gemeenteraden van Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Uit de bodemopbouw van het gebied, de gedane vondsten en de bewoningsgeschiedenis komt naar voren hoezeer hier sprake is van bijzondere cultuurhistorische en archeologische kwaliteiten. Deze overschrijden de gemeentegrenzen. Mede vanwege deze samenhang, maar ook om te komen tot een eenduidig beleid, kiezen de drie gemeenten er voor om gezamenlijk beleid te ontwikkelen en uit te voeren. De archeologienota van het Pact van Duivenvoorde is tot stand gekomen in nauw overleg met de lokale archeologische werkgroepen, de historische verenigingen, de Provincie Zuid-Holland en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.

De archeoloog krijgt als opdracht mee om het in de nota vastgelegde beleid te implementeren in de ruimtelijke ordeningstrajecten bij de drie gemeenten en zorg te dragen voor de opbouw van goede en toegankelijke documentatie en kaartmateriaal.

Tentoonstelling
Om iedereen kennis te laten maken met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het gebied zal er vanaf juni een tentoonstelling onder het motto: 'Archeologie krijgt een gezicht' in samenwerking met de historische verenigingen en lokale musea worden georganiseerd. Vondsten vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen zullen tentoongesteld worden en de rijke bewoningsgeschiedenis van het gebied zichtbaar gemaakt.

Eerdere initiatieven van het Pact van Duivenvoorde waren de Cultuurhistorische Impuls `Duin, Horst en Weide', het Boerenerfgoedproject en de Kunst en Vormgevingsroute.
* 9 februari 2009