Gemeente Helmond


'Slimme' mobiliteitsproef op de A270

Zon 170 forenzen op de A270 doen mee aan een proef met een 'slim' navigatiesysteem, dat automobilisten de weg wijst en verkeersinformatie biedt.

De mobiliteitsproef is een initiatief van o.a. TomTom en Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant. In week 6 kreeg het testpanel het geavanceerde navigatiesysteem in bruikleen uitgereikt op de High Tech Automotive Campus in Helmond.

Betere verkeersinformatie

De mobiliteitsproef duurt een half jaar en wordt gehouden in het kader van de zogenaamde In-car technologie van TomTom in Zuidoost-Brabant. Doel van de proef is het verkrijgen van een betere verkeersinformatie voor de automobilist en de wegbeheerder. De deelnemers aan de praktijkproef testen tevens nieuwe informatiediensten.

De A270

Omdat er tot op heden nauwelijks weginformatie beschikbaar was over de A270, komt deze zelden voor in de filemeldingen op de radio of op navigatiesystemen met een traditionele verkeersdienst. Verkeersinformatie die verloopt via de traditionele weg wordt vooral samengesteld uit data die worden gemeten met detectielussen in de weg. Wegen waar die lussen niet liggen, bijvoorbeeld in de A270, worden daardoor niet gemeten.

Files mijden

Door de verminderde bereikbaarheid en leefbaarheid - in de regio doen de gezamenlijke overheden, Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, SRE, Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat er naar eigen zeggen alles aan om de mogelijke overlast te beperken. Zo verlenen ze onder andere subsidies aan bedrijven die nieuwe technieken in de auto ontwikkelen. Hiermee kunnen weggebruikers bijvoorbeeld files mijden en zelf een keuze maken in het tijdstip van vertrek, de route en het vervoersmiddel.