Gemeente Eersel


KansActief wil bijstandsgerechtigden aan werk helpen

Bijstandsgerechtigden weer aan werk helpen door hen een intensief begeleidingstraject aan te bieden. Dat is de opzet van KansActief, een project van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) de Kempen en re-integratiebedrijf BV Kempenplus. Op maandag 9 februari gaat het project van start. Dat gebeurt in een bedrijfspand aan de Hallenstraat 12b te Bladel waar de eerste groep van vijftien bijstandsgerechtigden het komende half jaar werk en begeleiding krijgt aangeboden.

logo KansActief.jpg

Sinds een paar jaar hebben de Sociale Diensten van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden zich verenigd in de ISD de Kempen. Een belangrijke doelstelling is om uitkeringsgerechtigden te activeren een betaalde baan te vinden. In het kader hiervan is de dienst begonnen met KansActief, een project om mensen die al geruime tijd een bijstandsuitkering ontvangen alsnog aan werk te helpen. Om dit te bereiken heeft de ISD samenwerking gezocht met BV Kempenplus, het dochterbedrijf van WVK-groep dat re-integratietrajecten verzorgt.

Samen zijn beide organisaties tot een opzet gekomen waarin bijstandsgerechtigden een op maat gesneden programma krijgen aangeboden. Dat is ook nodig want de mensen waar het om gaat zijn veelal het zicht kwijtgeraakt op wat er verwacht wordt van iemand die gaat werken.

Een intensief begeleidingsprogramma van KansActief moet kandidaten voldoende arbeidservaring aanreiken om na afloop van het traject zelfstandig in een betaalde baan te kunnen functioneren.

Daartoe krijgen ze in het project twee belangrijke activiteiten aangeboden.

In de eerste plaats zorgt KansActief ervoor dat de bijstandsgerechtigden productiewerkzaamheden krijgen aangeboden, zodat ze werkervaring kunnen opdoen. Het gaat hierbij om montage- en inpakwerkzaamheden uit de orderportefeuille van WVK-groep.

Het tweede onderdeel betreft een intensieve individuele begeleiding met zo nodig aanvullende zorg. Wie kampt met een depressie, een verslaving, een schuldenlast of fobische angsten, heeft professionele hulp nodig. KansActief zorgt ervoor dat deze hulpverlening nog tijdens het traject beschikbaar komt. Dat gebeurt door instellingen als de GGzE, Novadic of het Maatschappelijk Werk in te schakelen. Ook fitnessoefeningen, taalcursussen en sollicitatietrainingen kunnen via KansActief worden ingezet.

Het streven is dat tweederde van de kandidaten na een half jaar een betaalde baan gevonden heeft. Dat kan zijn in het reguliere bedrijfsleven of in de sociale werkvoorziening.

Deelname aan KansActief is geen vrijblijvende zaak. Uitkeringsgerechtigden die door ISD de Kempen geselecteerd zijn voor deelname, zijn verplicht gedurende het hele traject aan het programma deel te nemen.