Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 9 februari 2009

Tijd en plaats

Op maandag 9 februari 2009 vindt er een Raadsplein plaats van 19.30-22.15 uur. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Notitie ChristenUnie inzake Zwolle Millenniumgemeente

Sinds 10 september 2005 is Zwolle millenniumgemeente. De activiteiten die Zwolle doet, zijn dezelfde als die ze daarvoor deed in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Op zichzelf doet Zwolle dus het een en ander ten behoeve van de millenniumdoelen, maar deze activiteiten zijn nooit onder de noemer millenniumgemeente gebracht. De millenniumdoelen zijn direct verbonden aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die op 10 december 1948 werd opgesteld. Hierbij valt te denken aan het non-discriminatierecht, het recht op onderwijs, het recht op een levensstandaard hoog genoeg voor gezondheid en arbeidsvoorzieningen en het recht op een bestaan van een zodanige maatschappelijke en internationale orde dat de mensenrechten kunnen worden verwezenlijkt. De ChristenUnie is benieuwd hoe andere partijen aankijken tegen deze millenniumdoelen en de millenniumgedachte.

Stand van zaken Reïntegratiebeleid

Tijdens de besluitvormingsronde A op 1 december 2009 heeft de fractie van de SP verzocht om agendering van de informatienota inzake Stand van zaken re-integratiebeleid. Reden voor agendering is dat het college van B&W tijdens de behandeling van de Beleidsrapportage heeft toegezegd informatie voor te bereiden voor een debat over dit onderwerp. De SP wil daarom graag in debat met de wethouder en de fracties over de informatie die nu voorligt. In de informatienota wordt ingegaan op de volgende onderdelen: de resultaten van het ingezette re-integratiebeleid 2007 - 2008; de verlaging van het bijstandvolume met 225 cliënten per jaar; de prestatieafspraak: "elke jongere zonder baan tot 23 jaar richt zich op het behalen van een startkwalificatie en/of heeft een leerbaan of regulier werk". De SP wil graag met de fracties en de wethouder over het volgende in debat: zijn de fracties van mening dat ten aanzien van het reïntegratiebeleid de juiste instrumenten worden ingezet; maakt de gemeente met de genoemde activiteiten een stap richting de arbeidsbemiddeling.

Evaluatie Coffeeshopbeleid

Tijdens de besluitvormingsronde A op maandag 1 december 2009 hebben de fracties van het CDA en GroenLinks/DeGroenen gevraagd om agendering van de informatienota inzake Evaluatie Coffeeshopbeleid. De fractie van het CDA heeft gevraagd hiertoe ook een aantal coffeeshophouders + omwonenden uit te nodigen, vandaar dat het onderwerp eerst in de informatieronde is geagendeerd. In de evaluatie wordt aangegeven dat het huidige coffeeshopbeleid (met het maximumstelsel van 5 coffeeshops en het huidige handhavingarrangement) naar behoren functioneert, dat er een negatief overlastbeeld bij omwonenden is en dat volgens omwonenden de aanpak van overlast zich op een aantal punten (bijv. straathandel van drugs) zich moet concentreren. Tijdens de informatieronde is er gelegenheid om aan het college, politie en belanghebbenden vragen te stellen.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 29-01-2009 tot 10-02-2009