Politie Haaglanden

Persberichten 8 februari

Haaglanden, 08-02-2009

Niet iedereen de BOB
Haaglanden In de nacht van vrijdag 6 februari op zaterdag 7 februari nam ook het Politie Korps Haaglanden deel aan de landelijke alcoholcontrole. Ruim 3000 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Ruim 80 bestuurders moesten naar het politiebureau voor een tweede blaastest. In Den Haag organiseerde de politie op meerdere locaties grote alcoholcontroles. In Scheveningen nam de politie van 500 automobilisten een blaastest af. Veertien daarvan werden aangehouden. De grootste controle was nabij Bureau Overbosch richting de toegangswegen tot Rijksweg A12. Daar nam de politie 1150 blaastesten af. Ook in de regio waren enkele controles. In Leidschendam-Voorburg moesten 350 bestuurders blazen, slechts één had daar teveel gedronken. In Wassenaar liepen zeven bestuurders tegen de lamp. Circa 300 bestuurders moesten op de Lange Kerkdam een blaastest afleggen. In Pijnacker Nootdorp moesten 50 bestuurders blazen. In het Westland waren enkele kleinere controles. In drie gevallen leverde dat een aanhouding op. De hoogste score blies 40-jarige Hagenaar. Hij liep op de Beeklaan tegen de lamp en blies 1065 ugl. Bovendien bleek het rijbewijs van de man al eerder ingevorderd te zijn. In Den Haag belandde een 72-jarige Hagenaar tot twee keer toe in de armen van de politie. De 1e keer was vrijdagavond 6 februari om 19.00 uur nabij de Rijswijkseweg. De Hagenaar blies 740 ugl en kon direct zijn rijbewijs inleveren. Agenten zagen de man om 22.00 uur wederom rijden. Nu in de Rosseelstraat. Ook nu bleek de man flink onder invloed. Hij was niet meer in staat om een blaastest af te leggen. Een arts nam van de man uiteindelijk een bloedproef af. Zijn auto moest de man laten staan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Verdachte inbraak supermarkt aangehouden
Den haag De politie hield zaterdagochtend 7 februari om 00.50 uur een 19-jarige Hagenaar aan op verdenking van een inbraak in een supermarkt aan de Loosduinsekade. Agenten zagen de man met een accuboor een deur forceren en hielden hem direct aan.

Vrouw vernielt autospiegel
Den Haag Een 25-jarige vrouw vernielde zaterdagochtend 7 februari om
01.30 uur van een auto in de Hackforstraat de autospiegel. Omstanders die het zagen gebeuren, spraken de vrouw aan en belden de politie. Die hielden direct de vrouw aan. Zij kreeg een proces-verbaal wegens vernieling.

Onder invloed te water
Den Haag/Ypenburg-Leidschenveen Een 34-jarige automobilist uit Den Haag belandde zaterdagavond 7 februari om 21.20 uur met zijn auto in het water langs de Brasserskade. De man reed ter hoogte van de kruising met de Middelweg om onduidelijke reden het water in. Hierna verliet de man lopend zijn auto. Agenten wisten aan de hand van het kenteken de man in zijn woning aan te houden. Politieagenten constateerden dat de man teveel had gedronken. Hij blies aan het bureau 420 ugl en kan de nodige bekeuringen tegemoet zien. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongeren gooien invalidenwagentje om
Den Haag/Scheveningen Een groep van circa 20 jongeren gooiden zaterdagavond 7 februari om 22.40 uur op de Westduinweg een invalidenvoertuig om. Omstanders belden de politie. Agenten wisten nabij de Westduinweg zes jongeren (13-16 jaar) aan te houden. De politie onderzoekt de betrokkenheid van het zestal en stelt een verder onderzoek in naar de andere weggelopen verdachten.

Bedreiging op straat leidt agenten naar hennepkwekerij Den Haag Een verkeersruzie op de Rijswijkseweg zaterdagmiddag 7 februari om 15.00 uur leidde de politie uiteindelijk naar een hennepkwekerij in een woning. Op straat ontstond tussen twee automobilisten onenigheid. Een van de bestuurders ging er vandoor. Het 46-jarige slachtoffer wist echter het kenteken te onthouden. Aan de hand van het kenteken stelden agenten een onderzoek in en troffen zij de auto van de weggereden man aan nabij zijn woning aan de Rijkswijkseweg. De agenten belden bij de woning aan. De 21-jarige bewoonster verklaarde dat de bestuurder niet thuis was. De agenten roken vervolgens een scherpe henneplucht, wat ook niet zo verwonderlijk was. In een van de kamers stonden 150 hennepplanten. De politie nam de kwekerij in beslag. In een daarop volgende huiszoeking vond de politie ook nog een hoeveelheid cocaïne, XTC-pillen en een groot geldbedrag. De 23-jarige verdachte kwam zich later aan het bureau melden. Hij werd ingesloten.

Ravage na eenzijdig ongeval
Den Haag Een 30-jarige Hagenaar veroorzaakte zaterdagavond 7 februari om 23.30 uur een enorme ravage aan de Hengelolaan. De man maakte tijdens een inhaalmanoeuvre een stuurfout, ramde twee verkeerspalen en sloeg met zijn auto enkele malen over de kop. Politieagenten roken bij de man een sterke alcohollucht. Hij moest naar het ziekenhuis voor enkele lichte verwondingen. Een arts nam van de man een bloedproef af.

Uit de bocht
Wassenaar Een 18-jarige automobilist uit Bergen belandde zaterdagavond 7 februari met zijn auto tegen enkele geparkeerde autos. De man verloor op het parkeerterrein aan de van Zuylen van Nyeveltstraat de macht over het stuur en kwam tegen enkele autos tot stilstand. Agenten constateerden dat de man teveel had gedronken. Hij moest naar het ziekenhuis voor enkele lichte verwondingen. Een arts nam van de man een bloedproef af. De 18-jarige beschikte niet over een geldig rijbewijs.

Politie zoekt getuigen ongeval
Rijswijk/Delft De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval op de Prinses Beatrixlaan. Vrijdagavond 6 februari om 22.45 uur. De 30-jarige bestuurder uit s-Gravenzande belandde daarbij met zijn auto in het naast de rijbaan gelegen water. De man kwam uit de richting van Delft en reed in de richting van de gemeente Rijswijk. Tegen de agenten verklaarde hij dat hij met zijn zwarte Mercedes een tegenligger schampte en vervolgens in de sloot belandde. De tegenpartij is naar het oordeel van de man doorgereden na de aanrijding. Er zijn geen gegevens van bekend. De bestuurder van de Mercedes hield aan het ongeval een pijnlijke schouder over omdat hij geen gordel droeg. Bent u getuige geweest van deze aanrijding? Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de politie van Rijswijk via 0900-8844.

Verdachten woninginbraak aangehouden
Westland/s-Gravenzande De politie kon zaterdagavond 7 februari om 20.30 uur na een melding van inbraak in een woning aan de Koningin Julianaweg drie verdachten (20-25 jaar) aanhouden. Het drietal wordt ervan verdacht in te hebben gebroken. Dankzij een getuige konden de agenten de mannen aanhouden. De politie onderzoekt hun betrokkenheid. Na de melding verstuurde de politie een sms-bericht. Dat leidde tot enkele tips die de politie bij het onderzoek goed kan gebruiken. Bij de inbraak werd een laptop meegenomen. De aangehouden verdachten hadden deze niet meer bij zich.

Jongen mishandelt buurtgenoot
Westland/Naaldwijk Een 20-jarige Naaldwijker mishandelde zondagochtend 8 februari om 02.40 uur bij het uitgaan van een feest aan het sportpark de Hoge Bomen een 18-jarige jongen uit Monster. Leden van de buurtpreventie werden op straat aangesproken door het slachtoffer. Op zijn aanwijzingen kon de gewaarschuwde politie de 20-jarige aanhouden. Het slachtoffer raakte gewond in zijn gezicht en verloor een tand.

Rechercheteam Delft boekt succes in onderzoek schietpartijen Zes verdachten worden maandag 9 februari voorgeleid Delft Het rechercheteam dat de schietincidenten van maandag 2 februari en donderdag 5 februari onderzoekt verwacht de zaak rond te hebben. Van de negen aangehouden verdachten zitten er nog zes vast. De in Den Haag aangehouden 21-jarige Delftenaar heeft verklaard maandag 2 februari op een 33-jarige plaatsgenoot te hebben geschoten. De andere aangehouden verdachten verklaarden aan de politie betrokken te zijn geweest bij het schietincident van donderdag 5 februari nabij de Nijlhof. De politie hield vrijdagavond 6 februari een groot buurt- en passantenonderzoek. Dat leidde tot enkele tips en informatie die de politie kon gebruiken in het verdere onderzoek. Ruim tien rechercheurs zijn drie dagen bezig geweest om helderheid te krijgen in deze zaak. De oorzaak van alle tumult is een ruzie tussen enkele Delftenaren om een scooter ter waarde van enkele honderden euros. Nu alle verdachten vast zitten, verwacht de politie dat daarmee de zaak is opgelost en hoopt zij dat de rust in de buurt weer snel terugkeert.

Jongeren mishandelen groepje Delftenaren
Delft Een groepje van circa vier personen mishandelde zaterdagochtend 7 februari om 02.00 uur op het Polderpad drie jongeren uit Delft (19-20 jaar). Agenten wisten in de omgeving twee jongeren (14-16) jaar aan te houden. Zij werden in de loop van de dag weer in vrijheid gesteld. De politie onderzoekt de betrokkenheid van het tweetal. Het onderzoek naar de andere verdachte is nog gaande.

Politie zoekt getuigen straatroof
Delft De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof op de Groenlandselaan. Een onbekende man beroofde zaterdagavond 7 februari om 01.45 uur een 31-jarige vrouw. De vrouw liep over genoemde straat en voelde een harde ruk aan haar schouder. Dat bleek de onbekende man die de vrouw van achteren naderde op een scooter. Op de scooter zat ook nog een passagier. Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Veelpleger in de cel
Delft Een 39-jarige Delftenaar belandde zaterdag 7 februari om 16.30 uur in de cel. De man nam bij een supermarkt aan de Van Foreestweg een hoeveelheid artikelen mee zonder te betalen. Beveiligingspersoneel betrapte de man en droeg hem over aan de politie. De verdachte wordt maandag 9 februari voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Politie zoekt getuigen ernstige mishandeling
Zoetermeer De politie is op zoek naar getuigen van een ernstige mishandeling van een 26-jarige Zoetermeerder. De man liep zaterdagochtend 7 februari om 05.00 uur vanaf een uitgaangsgelegenheid aan de Amerikaweg richting huis. Het slachtoffer sprak twee inzittenden van een groene Volkswagen Golf aan en vroeg hen om een lift. De jongen kreeg een lift. Ter hoogte van het Kristal gooiden zij de man uit de auto, sloegen en schopten de twee mannen de 26-jarige en beroofden hem van zijn portemonnee. Hierna reden de mannen weg in onbekende richting. De politie hoopt op getuigen die informatie hebben. Wellicht hebben mensen het slachtoffer in de auto zien instappen. Het is aannemelijk dat de groene Volkswagen vanaf Locomotion via de Meerzichtlaan naar het Kristal is gereden. Het slachtoffer omschreef zijn belagers als Gothicpersonen. De Zoetermeerder moest naar het ziekenhuis en heeft een gebroken oogkas en ander aangezichtsletsel. Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Jongeren vast na diefstal van glazen
Zoetermeer De politie hield zaterdag 7 februari om 03.15 uur drie jongeren uit Wateringen aan. Het trio nam bij een discotheek aan de Oostwaarts enkele glazen mee. Politieagenten controleerden bij toeval het stel waarna de diefstal zich openbaarde. De jongeren kregen een proces-verbaal.

Jongen steelt fiets
Zoetermeer De politie betrapte zaterdag 7 februari om 04.00 uur een 17-jarige jongen op een diefstal van een fiets uit een schuur. De jongen nam uit een schuur van een woning aan de Kaagkade een fiets mee. Agenten die een onderzoek instelden zagen de jongen fietsen en hielden hem aan.

Met gestolen verkeersbord
Zoetermeer Politieagenten zagen zondagochtend 8 februari om 05.30 uur een 27-jarige Zoetermeerder over de Duitslandlaan lopen met een verkeersbord. De man mocht direct met de agenten mee en kreeg een proces-verbaal.

Zakkenrolster aangehouden
Zoetermeer De politie hield zaterdag 7 februari om 14.30 uur een 19-jarige zakkenrolster uit Bosnië-Herzogovina aan. De vrouw nam bij een winkel aan de Luxemburglaan van een oudere vrouw met een rollator haar portemonnee weg. Omstanders zagen de diefstal gebeuren en waarschuwden de beveiliging. Die wist de vrouw vast te houden tot de politie arriveerde. Aan het bureau bekende de vrouw de portemonnee te hebben gestolen. De politie verwacht dat de vrouw de portemonnee inmiddels al heeft doorgegeven aan enkele handlangers. Bij fouillering van de vrouw bleek de portemonnee inmiddels te zijn verdwenen. De vrouw blijft voorlopig vast zitten.