'Droombelevenis' voor mensen met een ernstige beperking een feit.

08/02/2009 17:13

De Belevenis

Mobiel uitgaanscentrum 'De Belevenis' ontvangt 400.000 euro van Stichting DOEN en de Sponsor Bingo Loterij voor realisatie.

Vrijdag 6 februari 2009 werd tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Sponsor Bingo Loterij bekend gemaakt dat 'De Belevenis' kan rekenen op een extra bijdrage van 400.000 euro. Hierdoor is 'De Belevenis' in staat op reisafstand van zorglocaties demente ouderen en mensen met een ernstig verstandelijke beperking een 'droombelevenis' aan te bieden. Stichting DOEN, founder van dit uitgaanscentrum, ondersteunde al eerder met een bedrag van 100.000 euro en vroeg gezamenlijk met De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) de extra bijdrage aan bij de Sponsor Bingo Loterij.

'De Belevenis' biedt uitgaansmogelijkheden aan die aansluiten op de specifieke wensen en mogelijkheden voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en ouderen in de laatste fase van het dementieproces. Daarmee wordt uitgaan (weer) mogelijk voor een doelgroep die anders niet binnen de reguliere uitgaansgelegenheden terecht kan.

Grenzeloos beleven

De 'Reizende Belevenis' is een mobiel uitgaanscentrum van ruim zestienhonderd vierkante meter dat verspreid over ons land haar deuren zal openen. Het centrum biedt acht verschillende sprookjesachtige themawerelden waar bezoekers samen met hun familieleden of begeleiders grenzeloos kunnen ervaren, ontdekken en beleven. Er worden belevingstheatervoorstellingen geboden, de gasten worden verwend en er zijn allerlei nodige zorgfaciliteiten voorhanden waaronder verschoningsruimtes, douchebrancards en tilliften.

Decors en attracties, muziek, geluiden, licht en video-effecten en al het actiemateriaal binnen de werelden worden via computers aangestuurd vanuit een technisch centrum; min of meer het zenuwcentrum van 'De Belevenis'. Hierdoor is het mogelijk om op vastgestelde tijden binnen de ruimtes een prikkelrijk of prikkelarm programma te bieden. 'De Belevenis' zal drie tot vier keer per jaar verspreid over het land plaatsvinden (op korte reisafstand van zorglocaties) gedurende een periode van zes tot maximaal acht weken.

Stichting DOEN is founder van het project omdat het goed aansluit bij de doelstelling van haar welzijnsbeleid kwetsbare groepen weer mee te laten doen in de samenleving. Dankzij de extra bijdrage uit de Extra Trekking van de Sponsor Bingo Loterij, kan 'De Belevenis', die in april dit jaar voor het eerst haar deuren opent in Amsterdam, haar activiteiten voortzetten.





http://www.debelevenis.nl