Nederlandse Tafeltennisbond

zilveren medaille
Li Jie bekroont haar eerste Europese Top-12 met zilveren medaille Snel na de tranen van de verloren Europese Top-12 finale kwam het besef bij Li Jie dat ze een prachtig toernooi had gespeeld. Bij haar debuut behaalde de Nederlandse toptafeltennisster direct de eindstrijd van het prestigieuze evenement. Slechts de Poolse Li Qian was na een spannende strijd de betere (1-4).

Tijdens de finale van de Europese Top-12 trad na veertien punten (8-6 in het voordeel van de Nederlandse) al de tijdregel in. Dat betekende dat beide verdedigend ingestelde speelsters om en om dienden te serveren en dat de rally binnen dertien slagenwisselingen beëindigd moest worden.

Li Qian ging in de eerste en tweede game beter om met de druk die dat met zich meebracht. De Poolse maakte een voorsprong van de Nederlandse ongedaan en besliste beide games in de verlenging: 14-12 en 13-11. Daarmee was het verzet van de 24-jarige inwoonster van Den Helder echter niet gebroken. Ze bleef koel en pakte de derde game met 11-9.

Ook daarna voerden beide speelsters een boeiend schaakspel op dat ondanks diverse voordelige marges voor de Oranjespeelster steeds eindigde in een verlenging. De vierde game ging met 13-11 naar Li Qian die in de vijfde op 10-9 haar eerste machtpoint kreeg. Dat punt wist de Nederlandse nog te voorkomen met de enige rally die boven de dertien slagenwisselingen zou eindigen. Uiteindelijk bleek ook in die game de Poolse het koelbloedigst en pakte de partij wederom met 13-11.

,,Ik heb een prachtig toernooi gespeeld. Dit had ik natuurlijk nooit verwacht: bij mijn debuut gelijk een finale spelen. Ik kan trots op mezelf zijn, maar toch was het jammer van de finale. Het kon alle kanten op, maar ik had steeds een kleine voorsprong. Dat heb ik helaas niet kunnen uitbuiten", aldus Li Jie.

Eerder op zondag zorgde de Nederlandse, begeleid door Li Nan Sun, voor een prachtige vertoning tegen Europa's nummer één Liu Jia. In het Duitse Düsseldorf wist de Oranjespeelster haar opponente met 4-2 te verslaan. Ze benaderde in dat duel echter nog meer de toppen van haar kunnen in een schitterende strijd met de Oostenrijkse ex-winnaresen ex-Europees kampioene Liu Jia.

''Suzy" profiteerde in de eerste game licht van de spanning bij de Nederlandse en zette de foutjes van Li om in een 11-7 gamewinst. De 24-jarige inwoonster van Den Helder kwam ook in de twee game op achterstand (1-6), maar wist toch op 1-1 te komen via 12-10 winst. Daarna was de Oostenrijkse weer de betere (11-8), maar Li oogde steeds stabieler.

In haar gedachten speelde ook mee dat ze twee belangrijke wedstrijden winnend wist af te sluiten tegen Liu. Zowel op de Olympische Spelen als bij een ITTF Pro Tour in Oostenrijk verkeek Liu zich op de kwaliteiten van de Nederlandse.

Dat bleek in de volgende games waarin Liu meer en meer ging twijfelen en de Oranjespeelster naast haar defensie ook begon met aanvallen. In de vierde game (11-8) scoorde de Nederlandse op 10-8 een direct punt met haar service, iets wat ze ook in de laatste game nog twee keer zou herhalen op een cruciale 6-6 stand.

De angst om fouten te maken nam toe bij de Oostenrijke en Li greep soeverein de zege en een ticket voor de finale met 11-8 en 11-7. Dat betekende dat voor het derde jaar op rij een Nederlandse de finale bereikte van de Europes Top-12. De edities van 2007 en 2008 kwamen op naam van Li Jiao. In 2009 was er zilver voor Li Jie.

Uitslag Europese Top-12 2009, zondag

Halve finale dames
LI JIE (NED) - Liu Jia (Oos) 4-2 (7-11 12-10 8-11 11-8 11-8 11-7) Finale dames
LI JIE (NED) - Li Qian (Pol) 1-4 (12-14 11-13 11-9 11-13 11-13)

NTTB/HH