Politie Groningen

Zondag 8 februari 2009

Provincie Groningen, 08-02-2009

Groningen: aanhouding na achtervolging

De politie heeft zaterdagavond na een achtervolging een 50-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. De politie was gebeld dat er een auto over de autosnelweg A7 richting Groningen reed waarvan de bestuurder vermoedelijk dronken was. Agenten zagen de auto op de Weg der Verenigde Naties rijden en rechtsaf het Emmaviaduct opgaan. Een stopteken werd genegeerd, ook nadat de zwaailampen waren aangezet. Toen de man was ingehaald, probeerde hij de politieauto van de rijstrook te drukken. De automobilist stopte uiteindelijk op het Stationsplein waar hij weigerde uit de wagen te komen. De man werd uit de auto getrokken en in de boeien geslagen. Op het politiebureau werd bij ademanalyse een promillage van 1,9 alcohol vastgesteld. Het rijbewijs van de man bleek eerder te zijn ingevorderd wegens misdragingen in het verkeer. De stadjer is ingesloten.

Groningen: met glas in gezicht geslagen

De politie arresteerde zaterdagnacht een 24-jarige inwoonster van Groningen. De vrouw zou op de dansvloer van een discotheek aan de Peperstraat een 23-jarige plaatsgenote met een glas in het gezicht hebben geslagen. De 23-jarige liep daarbij een snijwond aan haar hoofd op. Beveiligingspersoneel droeg de vermoedelijke dader aan de politie over. De aanleiding van het incident staat nog niet vast. De vrouw is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: arrestatie na vernieling

De politie moest zaterdagnacht geweld gebruiken om een 23-jarige bewoner van de Oosterstraat aan te houden. Agenten betrapten de man nagenoeg op heterdaad bij het vernielen van een fiets die vastzat aan een hek bij zijn woning. De verdachte zei tegen de agenten dat hij het zat was dat er elke keer fietsen aan zijn hek zaten vastgeketend. Toen hij zou worden aangehouden voor vernieling, begon de man zich te verzetten. Hij werd overmeesterd, geboeid en ingesloten.

Groningen: 17-jarige slaat en schopt agenten

Een 17-jarig meisje ging zaterdagnacht kompleet door het lint toen ze in de Poelestraat door de politie zou worden aangehouden nadat ze enkele agenten fors had beledigd. Het meisje had de dienders in het voorbijgaan eerst voor kankerlijers uitgemaakt. Ze liep even later terug waarna ze temidden van het uitgaanspubliek de dienders opnieuw beledigde. Toen ze zou worden aangehouden, begon ze de agenten te slaan en te schoppen. De agenten moesten geweld gebruiken om haar te arresteren. Bij het politiebureau schopte ze opnieuw een van de agenten. Ze is ingesloten. De politie had eerder de nacht ook al met haar te maken gehad. Agenten zagen dat ze op de Oosterstraat door een man werd geslagen. De vermoedelijke dader, een 29-jarige inwoner van Niebert, werd aangehouden. Het meisje, dat onder invloed van drank was, wilde echter geen aangifte doen. De verdachte vertelde dat hij zelf door het slachtoffer en een andere man was geslagen en daarom een klap had teruggegeven.

Groningen: jeugdige winkeldievegges

De politie trof zaterdag in de slaapkamer van een 15-jarig meisje uit Groningen een forse hoeveelheid spullen aan die ze uit winkels had gestolen. Het meisje was s middags in een warenhuis aan de Herestraat betrapt toen ze met een 13-jarig vriendinnetje flesjes parfum had weggenomen. Bij onderzoek door de politie werd duidelijk dat de 15-jarige vaker op pad was geweest. In haar slaapkamer werden kleding, schoenen, zonnebrillen en sieraden gevonden, in totaal bijna vijftig artikelen. De spullen waren grotendeels afkomstig uit warenhuizen uit het centrum van de stad. Tegen beide meisjes wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: tankstation overvallen

Twee tot nu toe onbekende mannen hebben zondagmorgen een tankstation aan de Industrieweg bij Hoogezand overvallen. Het tweetal kwam iets na acht uur tevoorschijn toen een medewerkster net bezig was de zaak te openen. De vrouw werd met een mes bedreigd. De twee overvallers gingen er met een nog onbekende hoeveelheid geld op een fiets vandoor richting Hoogezand. De politie is met een onderzoek bezig.

Wirdum: airbags weg bij inbraak

Bij een inbraak in een autozaak in Wirdum is in de nacht van vrijdag op zaterdag onder meer een aantal airbags buitgemaakt. Ook verdwenen enkele autoradios. Dedaders zijn vermoedelijk het terrein opgekomen door een slot van een hek te forceren. De inbraak is mogelijk tussen vijf uur en half zes gepleegd. De politie is met een onderzoek begonnen.

Nieuwolda: jongeren gearresteerd

In de dorpskern van Nieuwoda werden zaterdagavond laat door de politie drie jongeren uit Wildervank, Winschoten en Scheemda aangehouden die met een nog voortvluchtige maat voor overlast en vernielingen hadden gezorgd. De problemen begonnen toen het viertal, in leeftijd variërend van 15 tot 19 jaar, in de jeugdsoos vervelend was en onder andere in de soos had geürineerd. De vier werden door de politie uit de soos gezet waarna ze het dorp inliepen. Daar werd een ruit van een café ingesmeten. Een van de daders werd door jeugdige omstanders in de kraag gegrepen. Twee anderen werden door de politie gearresteerd. De agenten moesten een van de verdachten in bescherming nemen tegen boze omstanders. De arrestanten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De politie hoopt ook de vierde verdachte nog aan te houden.

Appingedam: vandalen aangehouden

De politie kon zaterdagnacht in Appingedam mede dankzij informatie van getuigen twee jeugdige vandalen aanhouden. De twee maakten deel uit van een grotere groep jeugdigen die na middernacht een spoor van vernielingen door het stadje trokken: autospiegels werden omgeklapt, een ruit ingegooid, fietsen omgesmeten, bloembakken van bewoners vernield en vuilcontainers omgesmeten. Agenten konden mede dankzij aanwijzingen van getuigen een deel van de groep bij de Sint Annastraat achterhalen. Twee knapen die wegrenden werden door agenten in de Solwerderstraat achterhaald en aangehouden. Het tweetal, 16 en 17 jaar en afkomstig uit Appingedam, is ingesloten. De politie doet onderzoek naar de overige daders.

Holwierde: hennepplantage ontdekt

De politie ontdekte zaterdagmiddag bij toeval een hennepplantage in Holwierde. Agenten waren naar De Rippert gereden in verband met een mogelijke inbraak. Bij het pand roken de dienders een sterke wietgeur. Binnen bleek een hennepkwekerij aanwezig. Bijna 250 planten waren klaar om te worden geoogst, nog eens ruim 100 toppen lagen elders. Het groen en de apparatuur werden vernietigd. Onderzoek naar de eigenaar wordt ingesteld.