Humanisten eren Darwin met symposium 'De brave aap'

29/01/2009 15:36

Humanistisch Verbond

Humanistische organisaties in Nederland organiseren 'De brave aap', een symposium over de actuele, morele betekenis van Darwin en zijn evolutietheorie. Het symposium vindt plaats op zondagmiddag 8 februari 2009 in het Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Aanleiding is Darwins 200ste geboortedag op 12 februari. Bovendien is het dit jaar 150 jaar geleden dat zijn spraakmakende boek 'The Origin of the Species' verscheen.

De betekenis van Darwin strekt verder dan zijn oorspronkelijke vakgebied, de geologie en de biologie. Zijn evolutieleer leidt tot fundamentele vragen over de mens en de samenleving. Darwin is een cruciale figuur in de westerse geschiedenis en inspirerend en confronterend voor humanisten. Zo laat Darwin de mogelijkheid zien dat moraal zich evolutionair ontwikkelt. Maar wat betekent dat voor de vrije wil, de eigen verantwoordelijkheid van mensen en de zelfbeschikking die centraal staan binnen het humanisme?

Grondslag van moraal

Op het symposium komen vragen aan de orde als: Is ethiek een hormonale kwestie, een bijproduct van het evolutionair gevormde brein en wat betekent dat? En wat kan na Darwin de grondslag van de moraal überhaupt zijn? Ook zal gedebatteerd worden over wat onze huidige kennis van de evolutionaire psychologie en biologie betekent voor een betere samenleving, voor de vrije keuze, voor man-vrouwverhoudingen, voor onze opvattingen over geweld, voor humaniteit en beschaving.

Bas Haring, Herman Philipse, Chris Buskes, Piet Schrijvers, Jan Verplaetse, Patrick van Veen, Floris van den Berg, Maartje Brattinga en Rozemarijn Schalkx spreken die dag.

Zij gaan op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:


- Hoe anders zijn we door Darwin over onszelf en de wereld gaan denken?


- Komen de ideeën van Darwin uit de lucht vallen of waren er voorlopers?


- Is er zoiets als een geëvolueerd moreel brein?


- Zijn wij, mensen, nu kwade apen of juist hele brave?


- Is altruïsme een dun laagje vernis of stelt het nog iets voor?


- Wat is het fundament van de ethiek als er alleen maar blinde evolutionaire processen zijn?

Special: Darwinlezing 2009

Filosoof Chris Buskes houdt tijdens het symposium de Darwinlezing 2009. Buskes won in 2007 de grote filosofenprijs, de Socrates wisselbeker, voor zijn boek 'Evolutionair denken'. Hij gaat in zijn lezing 'Evolutie en de Moraal' in op de invloed van Darwin op ons wereldbeeld. Hij vraagt zich af of mensen uniek zijn vanwege het geweten. Hij betoogt van niet: "De bouwstenen van moraliteit, empathie, wederkerigheid, zien we in rudimentaire vorm ook in het dierenrijk."

Wanneer en waar?

Zondagmiddag 8 februari 2009 van 12.00 tot 18.00 uur, in Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 181 B te Amsterdam. Het symposium is uitverkocht.





http://www.humanistischverbond.nl/darwin/index.html