Tentoonstellingsagenda 2009
Grote tentoonstellingen 2009
7 februari t/m 30 augustus 2009
Jan Jansen en Swip Stolk: twee meesterontwerpers
Jan Jansen (Nijmegen 1941) geldt internationaal als topontwerper van designschoenen. De afgelopen jaren heeft hij diverse prestigieuze (inter)nationale ontwerpprijzen ontvangen. Als geboren en getogen Nijmegenaar krijgt hij een groots opgezette tentoonstelling in Museum Het Valkhof: een exclusief en kleurrijk overzicht van 45 jaar schoenontwerpen met circa 200 schoenen van de jaren zestig tot nu.
Een primeur voor Nijmegen is de presentatie van geheel nieuw geproduceerde meubelontwerpen van Jan Jansen. Hij exposeert zijn designobjecten in combinatie met het werk van collega-kunstenaar en meesterontwerper Swip Stolk (Zaandam 1944). Al 40 jaar ontmoeten zij elkaar in het creatieve proces. Swip Stolk ontwierp onder andere de logo's van Jan Jansen
De in Nederland vooraanstaande vormgever Swip Stolk is onder meer befaamd geworden als art director van de Vara en als huisvormgever van het Groninger Museum. Het BMW-museum in München bezit van hem een 'kunstauto', in reliëf bewerkt met een Neo Gothic geheimschrift. Ook vervaardigt Swip Stolk in lasertechniek uitgevoerde rubberen sieraden en stalen wandobjecten, die een unieke combinatie vormen met de schoenen van Jan Jansen. Speciaal voor deze tentoonstelling in Museum Het Valkhof ontwikkelen zij samen een gloednieuw, exclusief schoenontwerp.
10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010
Het getijdenboek van Katherina van Kleef (ca 1440)
In het najaar van 2009 presenteert Museum Het Valkhof opnieuw een toptentoonstelling: 'Het getijdenboek van Katherina van Kleef'. Na de succesvolle expositie 'de Gebroeders van Limburg' in 2005, toont het museum het belangrijkste laatmiddeleeuwse manuscript dat uit de Noordelijke Nederlanden bewaard is gebleven: het Getijdenboek van Katherina van Kleef (ca. 1440). Dit topstuk uit de collectie van The Morgan Library & Museum uit New York wordt eenmalig uit elkaar gehaald, zodat ruim 90 bladen uit dit anonieme meesterwerk in Nijmegen ieder afzonderlijk te zien zijn. De prachtig verluchte miniaturen met ambachten, planten en dieren zijn geschilderd door een onbekende meester in opdracht van Katherina van Kleef (1417-1479), hertogin van Gelre. Deze 'Meester van Katherina van Kleef' wordt gerekend tot de top van de Noord-Europese boekverluchters uit de vijftiende eeuw. Met oog voor detail creëerde hij een intieme wereld over dagelijks leven in de late Middeleeuwen.
Naast de bladen uit het Getijdenboek, wordt een groot deel van het wereldwijd verspreide oeuvre van de Meester van Katherina van Kleef in de Nijmeegse tentoonstelling samengebracht met andere handschriften uit The Morgan Library & Museum (New York) en kunstwerken uit het British Museum (Londen), de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag), het Museum Meermanno (Den Haag) en de Staatliche Museen (Berlijn).
Na 3 januari 2010 reist de tentoonstelling in gereduceerde omvang door naar de Morgan Library & Museum in New York (tot eind april 2010).
Kleine tentoonstellingen 2009
Prentenkabinet
7 maart t/m 1 juni 2009
Tekeningen van Lucebert uit de Van Lanschot-collectie
Museum Het Valkhof toont circa 40 tekeningen van Lucebert uit de collectie Van Lanschot Bankiers. De collectie omspant het gehele getekende oeuvre van de kunstenaar, van 1952 tot een paar maanden voor zijn overlijden in 1994: veel vogels, paarden, en honden, tussenvormen tussen mens en dier, mythologische wezens, speelse en angstaanjagende monsters. Ze zijn soms realistisch, soms karikaturaal, tot volmaakt abstract. Museum Het Valkof heeft in de eigen collectie enkele fraaie pastels en aquarellen, die eveneens deel uitmaken van de presentatie.
10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010
Met Katherina aan tafel: de keukenboeken van Katherina van Kleef
Een bijzondere, recente archiefvondst staat centraal in het Prentenkabinet: de 'Keukenboeken' van Katherina van Kleef. Hierin is de administratie bijgehouden van haar hofhouding op de Valkhofburcht en andere residenties van de hertogen van Gelre, zoals kasteel Schwanenburg in het Duitse Kleef. De bestellingen zijn eeuwen geleden precies opgetekend, zodat we nu nog kunnen lezen over de hoeveelheden vlees en vis die men at, stro voor de paarden en geneeskrachtige kruiden voor Katherina.
Galerij
10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010
De Blijde Incomste van Katherina van Kleef: kostuums uit de vroege vijftiende eeuw
Deze presentatie op de museumgalerij toont een feestelijke ontvangst, een 'Blijde Incomste' van de hertogin van Gelre, Katherina van Kleef in Nijmegen. De tentoonstelling bestaat uit een tableau van ruim 20 figuren, afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Ze zijn getooid met kostuums die worden gedragen bij het jaarlijkse Gebroeders van Limburgfestival, uitgevoerd door de ateliers van Het Woud der Verwachting, Stadelmaier, Sint Sartorius, Atelier Roes en de Nijmeegse Cotardie, in samenwerking met de Stichting Gebroeders van Limburg. Een van de meest bijzondere stukken is een op authentieke wijze vervaardigde reconstructie van het kostuum waarin Katherina van Kleef is geportretteerd in haar beroemde getijdenboek uit ca. 1440.
Projectruimte
28 februari t/m 14 juni 2009
Een echte Toorop!
Jan Toorop (1858-1928) - die van 1909 tot 1916 in Nijmegen woonde en werkte - was onmiskenbaar één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Dat hij begin 20ste eeuw daarnaast ook één van de meest gereproduceerde Nederlandse kunstenaars was, is minder algemeen bekend. Om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen liet Toorop, onder andere door de Nijmeegse kunsthandelaar Rudolf Bless, zogenaamde isografieën maken naar zijn eigen composities. Deze werden vervolgens door Toorop gesigneerd, eigenhandig ingekleurd of van een opdracht voorzien. Vele tientallen van deze reproducties zijn bewaard gebleven Tot op de dag van vandaag leiden deze 'geautoriseerde' kopieën dikwijls tot misverstanden bij verzamelaars en liefhebbers. Voorafgaand aan de tentoonstelling kunnen eigenaars hun echte Toorop of reproductie laten beoordelen door experts (datum wordt later bekend gemaakt). Bijzondere stukken die worden ingebracht vormen samen met de originele Toorop-reproducties de kern van de tentoonstelling. Daarnaast worden diverse herontdekte tekeningen, schilderijen en brieven gepresenteerd, waaronder een recent ontdekte ongepubliceerde autobiografie van Toorop.
Pleinzaal
14 februari t/m 1 maart 2009
Kinderen Kopen Kunst: Kindermuseum
Een gerenommeerde galerie uit Nieuw Zeeland stelt kunstwerken ter beschikking aan musea om kinderen de kans te geven tegen een klein prijsje kunst te kopen. In de tot Kindermuseum omgedoopte Pleinzaal van het museum hangen litho's van bekende kunstenaars, zónder naambordje. Alleen kinderen van 5 tot en met 18 jaar mogen naar binnen. Daar kiezen ze hun favoriete werk: kunst die ze zélf mooi vinden. Dus zonder baanwijzigingen van de ouders, opa's en oma's, ooms en tantes of andere volwassenen: voor hun is de toegang tot het Kindermuseum ten strengste verboden! 'Kinderen Kopen Kunst' vond eerder in Museum Het Valkhof plaats in november 2003 en februari 2006. De aangekochte werken blijven tot het einde in de expositie. Museumticket noodzakelijk.
Opening zaal Vrede van Nijmegen
15 september 2009: Museum Het Valkhof 10 jarig
Op 15 september 2009 bestaat Museum Het Valkhof 10 jaar! Bij deze verjaardag opent het museum op de benedenverdieping een nieuwe zaal die gewijd wordt aan de Vrede van Nijmegen (1678-79). Gedurende twee jaar was Nijmegen het politieke centrum van Europa en onderhandelden talloze Europese staten met elkaar over verdragen die een einde moesten maken aan verschillende oorlogen. Schilderijen, prenten, kunstnijverheid en een maquette uit de collectie van het museum brengen deze bijzondere periode tot leven. Een absoluut hoogtepunt in de nieuwe zaal is een monumentaal ensemble van zeventiende-eeuwse Antwerpse wandtapijten. De wandtapijten zijn afkomstig uit het Nijmeegs stadhuis, dat ze in langdurig bruikleen aan het museum schenkt.
ACTIVITEITEN:
Het Juniorlab
Het JuniorLab is elke 1e woensdag van de maand en elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Het is een restauratiewerkplaats waar jonge bezoekers (van 7 t/m 13 jaar) als echte restauratoren en archeologen zelf onderzoeken uitvoeren; scherven plakken en determineren, maar ook botten onderzoeken en een schilderij bestuderen met een UV-lamp. Kosten: ¤ 1,- (excl. entreeticket). Reserveren is niet mogelijk.
Voor overige informatie over het educatieve aanbod en het boeken van scholenprogramma's: medewerker Sales, afdeling Publiekszaken, van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur of mailen naar:
Rondleidingen
De ideale manier om bijzondere informatie te verkrijgen over wat er in het museum te zien is, is een rondleiding. Duur: 60 minuten, max. groepsgrootte 20 pers, kosten ¤ 55,- per rondleider. Telefonisch reserveren bij de medewerkers Sales, afdeling publiekszaken, Doran van Wamel/ Marjolein Nagengast,
di t/m vrij 10.00 - 13.00 u.
Informatie
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59,
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen. T: 024 - 360 88 05.
E-mail:
Open vanaf 6 jan '09: di t/m vrij 10-17,za-, zon- en feestdagen: 12-17 uur.
25 december, 1 januari en derde vrijdag van juli (Intocht Vierdaagse) gesloten. Parkeergarage voor de deur.
(Wijzigingen voorbehouden, versie 12.9.08-3)
Jannemarie van den Brand
medewerker marketing & pr
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen
Tel. +31 (0)24 3608805
Fax +31 (0)24 3608656
Museum Het Valkhof Nijmegen genomineerd voor BankGiroLoterij Museumprijs 2008. Help ons winnen en stem op