Ingezonden persbericht


Hilversum, vrijdag 6 februari 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 7

Ingang Oost, maandag 9 februari, 19.25 uur, Nederland 1 De 3-jarige Lana de Ruiter is van de trap gevallen en op haar pols terechtgekomen. De Ambulancedienst brengt mevrouw De Vries naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen; zij heeft mogelijk een herseninfarct en kan momenteel niet praten. Roelof Philips heeft een bedrijfsongeval gehad met een beitel. Dick Geerts heeft last van een onregelmatige, veel te hoge hartfrequentie; hij heeft een hartslag van 120 slagen per minuut of hoger.

Het Familiediner, maandag 9 februari, 22.00 uur, Nederland 1 Triest genoeg is het in conflict tussen de zussen Joke en Ina juist het overlijden van de man van Ina aanleiding voor een familieconflict. Als de man van Ina in 2005 overlijdt, heeft dit grote impact op de hele familie. Helaas de kunnen de zussen het verdriet niet samen delen. Niels en Chantal willen dat hun beide moeders na drieënhalf jaar ruzie weer samen door één deur kunnen. Maar wanneer Bert de zussen spreekt, blijkt dat er al veel langer onvrede is tussen de twee. De grote vraag is: stappen Joke en Ina in de limosine, maar vooral ook, zijn ze bereid om vandaag een stap naar elkaar te doen...?

Intensive Care, dinsdag 10 februari, 19.27 uur, Nederland 1 Handchirurgie bij kinderen
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland. Kinderen die vanaf hun geboorte een of meer vingers missen of bijvoorbeeld een verkeerde stand van hand of pols hebben worden in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam gezien en behandeld.

Rail Away, dinsdag 10 februari, 19.55 uur, Nederland 2 Australië
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving. Deze tocht begint in Alice Springs. De reis gaat met de Ghan-trein naar Adelaide en daarna naar Melbourne. Het Ghan-traject is van oorsprong een historische kamelenroute. Vlak bij Melbourne wordt een bezoek gebracht aan Puffing Billy, een van de beroemdste stoomtreinen ter wereld.

Per Ongeluk, dinsdag 10 februari, 20.50 uur, Nederland 2 Het succesvolle programma Per Ongeluk begint in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen met het verhaal van Dolf van Eerden. Het is een regenachtige zondagmiddag in januari 2007 en Dolf rijdt bij Kolham op weg naar zijn werk. Wat er dan gebeurt, is een raadsel. Dolf stuurt plotseling naar de andere weghelft en raakt een tegenligger. Een enorme knal volgt. Dolf zit compleet bekneld en hij verliest al snel veel bloed, waardoor hij in acuut levensgevaar is. In het UMCG blijkt zijn toestand een aantal dagen zeer kritiek. Voor de familie is het een enorme schok. Gaat hij het halen en hoe zal hij eruit komen? Zal hij zijn twee nog niet geboren kleinkinderen in zijn armen kunnen sluiten? Na een jaar kijkt hij terug. "Ineens ging het licht uit. Ondanks de ellende heeft het me toch iets gebracht", is zijn reactie.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

Live uit Jeruzalem, dinsdag 10 februari, 21.20-21.55 uur en 22.50-23.30 uur, Nederland 2

Live talkshow vanuit Jeruzalem op de dag van de Israëlische verkiezingen. Gesprekken met Joden, Palestijnen en Nederlanders uit Israël en de Palestijnse gebieden over de kansen op een langverwachte vrede, afgewisseld met reportages en optredens. Een bijzondere samenwerking tussen de Evangelische Omroep (EO), de Joodse Omroep (JO) en de Moslim Omroep (NMO), gepresenteerd door Hadassah de Boer, Abdellah Dami en Andries Knevel.

Nederland Helpt, donderdag 12 februari, 17.10 uur, Nederland 2. Pattaya in Thailand, deel 1. Een stad met 20.000 prostituees... en miljoenen sextoeristen per jaar. Wereldwijd staat Pattaya te boek als een stad waar de vrouwen je toelachen en je vakantieplezier geen grenzen kent. Als je door de stad heenloopt, word je heen en weer geslingerd tussen een vrolijke, tropisch warm, gezellige uitgaanssfeer en een diep trieste eenzaamheid van zowel de vrouwen als de mannen die er rondlopen. Aan de buitenkant lachende vrolijke gezichten, aan de binnenkant hartverscheurende ervaringen van dwang, misbruik, uitbuiting, mishandeling en schuldgevoel. Vrijwel alle vrouwen en meisjes zijn door hun ouders naar Pattaya gestuurd om (veel) geld naar de familie thuis te kunnen sturen. De ultime droom is dat ze uiteindelijk met een rijke blanke buitenlander thuiskomen, die voor de familie nieuwe huizen en een luxe bestaan garanderen.

Nella Davidse van de YMCA heeft het TAMAR-centrum opgericht. De vrouwen uit haar team gaan de straat op en proberen prostituees uit het werk 'los' te kopen. Soms lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Maar de medewerkers van TAMAR weten dat elk gered leven de moeite waard is in de ogen van God.

Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 13 februari, 14.38 uur, Z@pp De tandarts

Dop wil op Spierbal rijden. Spierbal heeft geen zin. Maar Kurk wel! Dus rijdt Dop op Kurk. Pas toch op! Dop valt op de grond. Au, hij heeft zijn mond pijn gedaan. "Je moet naar de tandarts", zegt Kurk. Maar dat vindt Dop helemaal niet leuk. Hij vindt de tandarts eng. Elly vertelt een verhaal over iemand die ook valt, Saulus. Saulus valt van zijn paard. Dop kan niet zo goed luisteren, want zijn mond doet zo'n pijn. Dan is Kurk weer het paard van Dop en hij brengt hem naar de tandarts. Dop is zó bang!

LoveMatch, zaterdag 14 februari, 9.55 uur, Z@pp
Koen gunt zijn vader de vrouw van zijn leven. Vader Frans is brandweerman en wordt verrast met een spectaculaire brand in de LoveMatch-limo. Als hij deze heeft geblust, zitten er in de brandweerkazerne van LoveMatch drie heel leuke vrouwen. Koen wil heel graag dat zijn vader de Valentijsdag van zijn leven heeft en kijkt goed mee of één van de vrouwen bij zijn vader past. Slaat er een vonk over?! LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 9.55 uur op Z@pp!

Nederland Zingt, zaterdag 14 februari, 18.30 uur, Nederland 2 Koor- en samenzang programma vanuit de Oude Kerk in Delft.

Meewerkende musici: Van Gemerens Familiekoor o.l.v. Gerard Strootman

Chr.Gemengd Koor Cantamus uit Hoofddorp, Rijnstreekkoor uit Katwijk. Andries Kerkkoor uit Amerongen o.l.v. Jan Verhoef, Maria den Hertog, mezzosopraan.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 15 februari, 9.00 uur, Nederland 1 Met de Nederland Zingt dag in het vooruitzicht bezoekt ds. Arie van der Veer vandaag de bekende zanger, componist en dirigent Remco Hakkert. Zijn liefde voor de gospelmuziek begon met het begeleiden van jongerenkoren. Na een tijdje ging hij ook met eigen composities aan de slag en inmiddels heeft hij verschillende solo-cd's op zijn naam staan. We zien Remco niet alleen aan het werk, maar ontmoeten ook zijn gezin dat hem in alles ondersteunt. Verder houdt Ds. Arie van der Veer de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Bonaventurakerk in Woerden, Tweede blok vanuit de Lebuïnuskerk in Deventer.

Omega Code, zondag 15 februari, 14.30 uur, Z@pp
In deze aflevering staat de blinde Bartimeüs centraal. Kunnen de teams genoeg vragen beantwoorden over deze bedelaar? Bartimeüs kreeg door een wonder zijn zicht weer terug, maar hebben de teams genoeg zicht op de letters om de Omega Code te kunnen kraken en de kluis te openen? En welk team kent het verhaal niet goed genoeg en verdwijnt in de glibberige snotbak?

ontopic, zondag 15 februari, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Werklozen moeten elke baan accepteren, Het scheppingsverhaal is fictie en Abortus is moord (Margje Fikse). De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

HelpDesk Live, zondag 15 februari, 00.15 uur, Nederland 2 Hoe krijg ik contact met God?
Heb jij ook het idee dat er meer moet zijn dan wat we zien? Heb je zelfs de indruk dat er niet alleen maar 'iets' moet zijn, maar misschien zelfs wel dat er een God bestaat? En als God dan bestaat, zou je dan contact met hem kunnen krijgen? Wat moet je daarvoor doen? Allemaal vragen die we in HelpDesk Live voorbij laten komen. We gaan in op de vragen en problemen die je zoal kunt ervaren in je zoektocht naar God.

Misschien dat je voor het eerst nieuwsgierig bent geraakt om contact met God te zoeken. Maar het kan ook zijn dat je het bent kwijtgeraakt en je je afvraagt of je nog wel contact met God kunt krijgen. Hoe is dit dan mogelijk? Is God daar niet veel te groot voor? Ben je daar nog wel goed genoeg voor? Wat heeft Jezus daarmee te maken? En hoe pak je dit aan? En hoe kun je dit merken?

Menno praat in HelpDesk Live met Jan den Ouden en Jeannette Westerkamp over het onderwerp 'Hoe krijg ik contact met God?' Kijk zondagavond rond de klok van twaalf uur naar Helpdesk Live. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht