Koude vloer oorzaak hoge energierekening
beoordelingsfout in het Energielabel
DEN HAAG, 20090206 -- Bij het opstellen van het Energielabel ging men er nog vanuit dat dakisolatie een forse energiebesparing zou opleveren. Dat klopt wel wanneer de zolder verwarmd wordt als een woonkamer, maar de besparing is een stuk minder bij een onverwarmde zolder. Het rendement is nog minder wanneer de onverwarmde zolder ligt boven een nauwelijks verwarmde slaapverdieping. In dit type huizen blijkt niet dak- maar vloerisolatie de grote winstpakker wanneer het gaat om energiebesparing.
De vloeren van de meeste huizen in Nederland zijn in de winter erg koud, omdat ze niet of slecht geïsoleerd zijn. Bewoners compenseren deze lage temperatuur door extra warm te stoken. Daardoor is het bij het plafond overmatig warm. Veel van deze warmte gaat onbenut verloren. Dat is jammer voor de portemonnee en slecht voor het klimaat. De lage temperatuur onderin de woning is ook niet comfortabel en veroorzaakt naast koude voeten ook nog vochtproblemen en veel huisstofmijten. Reden genoeg dus eens goed naar vloerisolatie te kijken.
Het blijkt dat als de vloer beter is geïsoleerd, de vloer warmer wordt. Dat is niet alleen aangenaam, maar zorgt ook voor extra lage stookkosten. Door de warmere vloer krijgt men immers al bij een lagere luchttemperatuur een behaaglijk gevoel. Vaak gaat spontaan de binnentemperatuur met 1 graad omlaag. Dat alleen al levert volgens deskundigen een besparing op van ongeveer 7%. Daarnaast verdwijnt de extreem warme luchtlaag bovenin de kamer, waardoor minder warmte door ramen, muren en door ventilatie verloren gaat. Andere besparende effecten zijn een aanmerkelijke verkorting van het stookseizoen en een kortere dagelijkse stooktijd. De CV kan `s ochtends later worden ingeschakeld en `s avonds vroeger worden teruggezet.
Naast comfort en energiebesparing heeft vloerisolatie nog een voordeel. Omdat het vloeroppervlak een stuk warmer wordt, wordt het ook droger bij de vloer. Daardoor krijgen schimmels en huisstofmijten veel minder kans. Daarbij is het wel van belang dat wanneer de funderingsmuren worden geïsoleerd, dit gebeurd aan de buitenkant en niet aan de binnenkant. Isolatie van funderingsmuren aan de binnenkant versterkt de koudebrug met de vloer waardoor de randen kouder worden. Bij de koudere randen heerst een hogere luchtvochtigheid waardoor huisstofmijten een gunstiger leefklimaat krijgen. Om optimaal te profiteren van alle positieve effecten van vloerisolatie is het van belang dat een hoge isolatiewaarde wordt toegepast. Gelukkig is er in de kruipruimte onder de vloer nog genoeg plaats voor een hoge isolatiewaarde. R waardes hoger dan 3,5 m²K/W zijn doorgaans geen enkel probleem.
SBVN (Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland