CDA

Van Hijum: Maatregelen om zware klappen in MKB op te vangen

Er moet meer aandacht komen voor de specifieke economische problemen in het midden- en kleinbedrijf, als gevolg van de kredietcrisis. CDA-kamerlid Eddy van Hijum heeft daarom deze week in een debat met minister Donner over de massaontslagen en de werktijdverkorting een plan ingediend met maatregelen ter ondersteuning.

âNaast alle berichten over massaontslagen blijft enigszins onderbelicht dat ook het midden- en kleinbedrijf zware klappen krijgt. De voorspelling is dat daar dit jaar 30.000 tot 50.000 banen verdwijnen.

Kleine bedrijven hebben minder dan grote organisaties mogelijkheden om kennis en vaardigheden vast te houden voor als de markt weer aantrekt. Daarom moeten hier extra maatregelen genomen wordenâ, aldus Van Hijum. Het midden- en kleinbedrijf is met 4,2 miljoen werknemers goed voor bijna 60 procent van de werkgelegenheid in de marktsector.

Een van de voorstellen is, om kleinere werkgevers bij sanering via het onmisbaarheidscriterium meer vrijheid te geven om te bepalen wie ze kwijt willen in plaats van dat ze moeten selecteren op grond van leeftijd en dienstjaren. Op deze manier worden bedrijven in staat gesteld om hun continuïteit veilig te stellen, wordt kapitaalvernietiging van opgebouwde kennis tegengegaan en wordt een snelle doorstart mogelijk als de economie weer aantrekt. âDaarnaast moeten ondernemers meer mogelijkheden krijgen om bij ontslagen de mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te ontzienâ, vindt Van Hijum. Sociale overwegingen kunnen hierbij een rol spelen, maar ook kostenvoordelen die verbonden zijn aan de inzet van bijvoorbeeld langdurig werklozen, gedeeltelijke arbeidsgeschikten of Wajongers. De minister zegde toe om deze maatregelen mee te nemen in het overleg met sociale partners.

---