CDA

Van Dijk: Onterechte bijstand migranten voorkomen

Er moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat arbeidsmigranten in Nederland onterecht een beroep doen op een bijstandsuitkering. Als het nodig is, moet hier zelfs de wet voor worden aangepast. Dat heeft CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk deze week gezegd in een debat met minister Donner van Sociale Zaken.

Uit onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Inspectie Werk en Inkomen (IWI) zou blijken dat circa 2400 migranten jaarlijks onterecht bijstand aanvragen en deze vaak ook krijgen. Van Dijk vreest dat het systeem van sociale zekerheid in Nederland hierdoor risicoâs loopt.

âAls mensen maar heel kort in Nederland gewerkt hebben, hebben ze bij werkloosheid geen recht op bijstand. Hun verblijfsstatus loopt dan gewoon af. Gemeenten moeten dat beleid gewoon uitvoerenâ, aldus Van Dijk. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten en de IND beter met elkaar gaan samenwerken. Minister Donner zegde toe, te kijken of de bijstandswet moet worden aangepast. Ook werkt hij al aan een betere samenwerking tussen de IND en gemeenten, omdat op die manier al voorkomen kan worden dat migranten onterecht een beroep doen op de bijstand.

---