Fortis Bank

Toelichting op de rentebetaling Relative Performance Note (over CASHES)

Zoals toegelicht in het addendum bij de circulaire van 31 januari 2009 en in overeenstemming met het Avenant van het Protocole d'Accord is Fortis niet langer verplicht tot een vooruitbetaling van EUR 2,35 miljard voor de annulering van de Relative Performance Note (`RPN') over de CASHES.

Het oorspronkelijk bedoelde Relative Performance Note (`RPN')-afdekkingsmechanisme blijft van kracht totdat alle CASHES volledig zijn voldaan. De RPN op zich leidt in normale omstandigheden op geen enkel moment tot cashflows. Toch zijn BNP Paribas en Fortis overeengekomen om een cashregeling op kwartaalbasis tussen Fortis en Fortis Bank op te zetten die gebaseerd is op de waarde van de RPN zoals hieronder beschreven (`referentiebedrag'). Het te vereffenen bedrag is de rente op het referentiebedrag die wordt vastgesteld op basis van 3-maands EURIBOR plus 20 basispunten (`rente'). In normale omstandigheden, zal het referentiebedrag zelf nooit dienen betaald te worden, maar enkel de interest. Enkel indien één van de partijen zou geliquideerd worden of op een andere manier verzaakt aan haar verplichtingen tot betaling van de overeengekomen interest, dient het referentiebedrag betaald te worden ten voordele van de partij die niet in gebreke is. Dit bedrag is gelimiteerd op EUR 2,35 miljard.

Merk op dat Fortis Bank van de Belgische Staat een garantie heeft gekregen op de mogelijke rentebetalingen die Fortis Holding verschuldigd is.

Hoe werkt dit RPN-mechanisme?

Aanvankelijk werd het CASHES-instrument uitgegeven voor een totaalbedrag van EUR 3 miljard. Tegelijkertijd werden 125.313.283 aandelen uitgegeven tegen de prijs van EUR 18,75 per aandeel (in totaal EUR 2,35 miljard).

De waarde van de RPN (het referentiebedrag) wordt bepaald door:

o het verschil tussen het oorspronkelijk uitgegeven bedrag (EUR 3 miljard) en de reële marktwaarde van het CASHES-instrument o het verschil tussen de oorspronkelijke waarde van de uitgegeven Fortis-aandelen (EUR 2,35 miljard) en de reële marktwaarde van de Fortis-aandelen

De waarde van de RPN is het verschil tussen de verandering in waarde van de CASHES (van bij de aanvang) en de waarde van de Fortis-aandelen (van bij de aanvang). De partijen zijn overeengekomen dat het referentiebedrag waarop de toekomstige interestbetalingen gebaseerd zijn (door Fortis Bank of door Fortis Holding), geplafonneerd wordt op EUR 2,35 miljard

Om het eenvoudig uit te drukken: als de CASHES meer in waarde dalen dan de Fortis-aandelen, zal Fortis Holding een betaling ontvangen van Fortis Bank; als de Fortis-aandelen meer in waarde dalen dan de CASHES, zal Fortis Holding aan Fortis Bank rente moeten betalen op het referentiebedrag.

Voorbeeld:

Het referentiebedrag, de basis voor de driemaandelijkse renteberekening, wordt als volgt bepaald:

Reële waarde CASHES:
Koers CASHES bij aanvang 100% Marktkoers CASHES 25%

Verschil tussen oorspronkelijke waarde en marktwaarde CASHES

EUR 3,0 miljard ­ (EUR 3 miljard * 25%) = EUR 2,25 miljard




Reële waarde onderliggende FORTIS-aandelen:

Uitgiftekoers Fortis-aandelen: EUR 18,75 Marktkoers Fortis-aandelen: EUR 1,50

Aantal uitgegeven aandelen: 125.313.283

Verschil tussen oorspronkelijke waarde en marktwaarde Fortis-aandelen:

EUR 2,35 miljard ­ (125.313.283 * EUR 1,50) = EUR 2,162 miljard

In dit voorbeeld is het referentiebedrag EUR 88 miljoen. Aangezien de waardedaling van de CASHES groter is dan de waardedaling van de onderliggende aandelen, zal Fortis Bank aan Fortis Holding rente moeten betalen op het referentiebedrag.

De rentebetaling in dit voorbeeld kan als volgt worden berekend (op basis van de rentevoeten van 2 februari 2009)

EURIBOR (3-maands) 2,2% Basispunten 0,2% Totaal 2,4%

De (op kwartaalbasis) te betalen rente aan Fortis Holding zou EUR 0,5 miljoen ((EUR 88 * 2,4%)/4) bedragen.

In een tweede voorbeeld is aangenomen dat de koers van het Fortis-aandeel EUR 1,40 en de waarde van de CASHES 30% bedraagt.

Dat leidt tot de volgende berekening:

Reële waarde CASHES:
Koers CASHES bij aanvang 100% Marktkoers CASHES 30%

Verschil tussen nominale waarde en marktwaarde CASHES

EUR 3,0 miljard ­ (EUR 3 miljard * 30%) = EUR 2,1 miljard

Reële waarde onderliggende FORTIS-aandelen:

Uitgiftekoers Fortis-aandelen: EUR 18,75 Marktkoers Fortis-aandelen: EUR 1,40

Aantal uitgegeven aandelen: 125.313.283

Verschil tussen nominale waarde en marktwaarde Fortis-aandelen:

EUR 2,35 miljard ­ (125.313.283 * EUR 1,40) = EUR 2,175 miljard

Het referentiebedrag is EUR 75 miljoen. Aangezien de waardedaling van de CASHES geringer is dan de waardedaling van de onderliggende aandelen, zal Fortis Holding rente moeten betalen aan Fortis Bank.

Op basis van de bovengenoemde rentevoet zou dit resulteren in een rentebetaling door Fortis Holding van EUR 0,5 miljoen (op kwartaalbasis).